У Криму державний музей піарить Леніна

Сімферополь – У Центральному музеї Тавриди вперше з радянських часів відкрилася виставка, присвячена 140-річчю з дня народження Володимира Леніна. Вона складається переважно з колекції значків, пропагандистських плакатів і репродукцій картин, хоча отримала кілька кімнат у головному державному музеї Сімферополя.
Ініціаторами відкриття виставки виступили місцеві комуністи, а її основу склала приватна колекція члена КПУ, пенсіонера з Ялти Олександра Матвієнка. Той розповів, що збирав її понад 30 років, і в інтерв’ю пресі він назвав Леніна «героєм тисячоліття, яким в античні часи був Спартак».
Експонати виставки

Серед експонатів – значки, вимпели, марки, листівки, плакати, книги, бюсти, барельєфи, сувеніри і репродукції картин радянських часів із зображенням Володимира Леніна, а також інших вождів і класиків радянського тоталітаризму: Маркса, Енгельса і Сталіна.

Відкриваючи експозицію, перший секретар Кримського республіканського комітету КПУ, народний депутат України Леонід Грач заявив, що нарешті повертаються «справжня історія і справжні герої».

Леонід Грач задоволений
Він також закликав усіх «на барикади за марксизм-ленінізм», а конкретно молодь – більше читати Леніна. Для цього, за словами лідера кримських комуністів, молоді кримчани мають прийти до бібліотеки і, дивлячись у вічі у завідувачки чи бібліотекарки, прямо запитати, куди вона поділа праці вождя.

На знак подяки за «громадянський вчинок» директорові Центрального музею Тавриди Андрієві Мальгіну Леонід Грач вручив схожу на радянський орден ювілейну медаль, відчеканену російськими комуністами.

Присутні тут же юні ленінці прийняли до своїх лав з пов’язуванням червоних галстуків і присвоєнням звань «почесний піонер» і Грача, і Мальгіна, і колекціонера Матвієнка.

Де місце вождеві: в музеї чи на звалищі

Рефат Чубаров
Разом із тим з’явилися і перші критичні заяви щодо ленінської виставки в державному музеї. Президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що не тільки кримські татари вважають Леніна засновником тоталітарної держави, яка позбавила цей народ батьківщини, але й широкі кола української громадськості. Організацію такої виставки він назвав абсурдом.

Рефат Чубаров переконаний, що подібні заходи допустимо проводити в партійних офісах, але аж ніяк не в Центральному музеї Тавриди. За його словами, прославляти тоталітаризм не є завданням державних установ.
Директора музею прийняли в почесні піонери

Тим часом директор музею Андрій Мальгін повідомив, що виставка працюватиме до кінця квітня. За словами організаторів, планується проведення екскурсій до неї для школярів, студентів, учнів профтехучилищ.

Свою підтримку цій ідеї обіцяли в Міністерстві освіти і науки Криму, яке за збігом обставин очолює комуніст.