У Гаазі поновлюють слухання справи Караджича

Радован Караджич на попередньому засіданні Гаазького трибуналу 1 березня 2010 року

Сторона звинувачення говорить, що Караджич особисто винний в одинадцяти воєнних злочинах, випадках геноциду та злочинах проти людяності. Караджич не вважає себе винним у жодному з них.

Проте, на думку прокуратури, саме Караджич несе вину за спробу «етнічних чисток», у результаті яких мала постати східна «сербська» Боснія, без хорватів та босняків-мусульман. Очікується, що у вівторок в Гаазі виступатимуть свідки у цій справі.

Під час останнього засідання Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії Караджич заявив, що злочини, в яких його звинувачують і які відбувалися протягом 1992–95 років, є «вигадкою», до якої він не причетний.

У своїй промові в залі засідань під час березневих засідань він заявив, що різанина в Сребрениці, під час якої загинуло понад 7 тисяч чоловіків та хлопців-босняків, є «фальшивим міфом».

Караджич хоче захистити себе і сербів, та блокує засідання

Виступаючи в суді в березні, Караджич заявляв, що зможе захистити себе, і, як він наголошував, свій народ від «фальшивих звинувачень».

«Ми маємо добрі докази. Якщо мені дадуть достатньо часу і можливостей для того, щоб я міг підготувати захист, я зможу зробити це на нашу користь. Тому єдине, чого я хочу, – це щоб мені дали можливість підготувати добрий захист, щоб я міг продемонструвати суть справи і все, що ще не було відкрито і усвідомлено», – заявив він тоді.

Караджич, який узявся сам захищати себе в суді, бойкотував минулорічні засідання, наполягаючи на тому, що йому потрібен час для підготовки свого захисту. У листопаді суд призначив Караджичеві британського адвоката Річарда Гарвея на випадок, якщо підсудний захоче продовжити бойкот судових засідань.

Караджича арештували в Белграді у 2008 році після того, як він 13 років переховувався від правосуддя. Конфлікт, у якому на боснійськосербському боці брав участь Радован Караджич як президент на той час самопроголошеної Республіки Сербської в Боснії і Герцеговині, а відтак головнокомандувач боснійськосербського війська, залишив 100 тисяч загиблих.

Головний політичний звинувачуваний у цій війні, президент Югославії Слободан Мілошевич помер у тюрмі в 2006 році від серцевого нападу. Процес у його справі не було завершено.