Янукович у Вашингтоні: ядерні проблеми, Обама і всі-всі-всі

Віктор Янукович прибув до США ввечері 11 квітня за місцевим часом

Нью-Йорк – У Вашингтоні в понеділок розпочинається саміт із ядерної безпеки. У роботі конференції бере участь Президент України Віктор Янукович. Уже напередодні його прибуття вдалося узгодити й зустріч українського керівника з господарем саміту, президентом США Бараком Обамою.
Цю конференцію вважають унікальною, бо ніколи досі лідери стількох країн не обговорювали проблеми збереження й охорони ядерних матеріалів із тим, щоб вони не потрапили до рук терористів. Це найбільший міжнародний форум у Сполучених Штатах від 1945 року, коли у Сан-Франциско відбулася установча конференція, де було створено Організацію Об’єднаних Націй.

Президент США Барак Обама заявив напередодні вашингтонського саміту: «Ядерна зброя у руках терористів загрожує всім і усюди, від Москви до Нью-Йорка, від Європи до Південно-Східної Азії. Тому лідери 47 країн збираються у Вашингтоні для обговорення конкретних кроків, що їх треба буде зробити протягом наступних чотирьох років для збереження й охорони усіх ядерних матеріалів у всьому світі».

Отож у даному випадку ядерна безпека означає не дати терористам змоги викрасти чи захопити ядерні матеріали для виготовлення зброї масового знищення. Ця проблема вважається терміново важливою, як зауважив у телевізійному інтерв’ю Джо Саранціоні, представник громадського фонду Plowshare: «Нині, на думку більшості експертів, критично важливий період. Зростає і загроза ядерного тероризму, і кількість країн, що прагнуть здобути ядерну зброю».

У Януковича широка програма

У рамках саміту заплановано зустріч Віктора Януковича з Бараком Обамою.

Ця зустріч має відбутися у перший день конференції. «Президент США з нетерпінням очікує першої можливості провести особисті консультації з новообраним Президентом Януковичем із широкого кола питань, що турбують обидві сторони. У США й України міцні двосторонні відносини. Ми працюємо разом за допомогою Комісії стратегічного партнерства для розвитку нашого спільного порядку денного», – повідомила прес-служба Білого дому.

Передбачено, що серед тем для обговорення двох президентів будуть ядерне нерозповсюдження, глобальна економічна криза, енергетична безпека та співробітництво в ділянці оборони.

Із нагоди перебування у Вашингтоні заплановано виступ Януковича на обіді, що його влаштовує Американсько-українська ділова рада.

Президент України, як повідомляють, має зустрітися з лідерами Конгресу на Капітолійському пагорбі, зокрема, з Джоном Керрі, головою сенатської комісії з закордонних справ.

Президент України має зустрітися в рамках саміту з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, президентом Росії Дмитром Медведєвим, президентом Франції Ніколя Саркозі, прем’єр-міністром Туреччини Реджепом Ердоганом, прем’єр-міністром Канади Стівеном Гарпером та іншими лідерами.

У програмі перебування Януковича у Вашингтоні – переговори з керівництвом Міжнародного валютного фонду і Світового банку.

Український лідер також покладе вінка до пам’ятника Тарасові Шевченку в центрі американської столиці.