Наслідки рішення КСУ щодо легітимності коаліції. Уроки для України з досвіду Киргизстану. Недоступність українських книжок (Огляд преси)

Київ – Відтепер саме поняття «коаліції депутатських фракцій» є абсурдним, бо визначальною цеглиною у побудові більшості знову став народний депутат, а не фракція.Як наслідок, прогнозує газета «Україна молода», у парламенті ще більше вкоріняться політична корупція, перебіжчики, тиск і залякування. На думку журналістів, єдине, що залишиться від пропорційно-парламентської системи, це формальна прив’язка депутата до конкретної фракції (за вихід із її лав карають позбавленням депутатства). В усьому іншому депутат зможе робити, що захоче. За великим рахунком, із ним теж, що хочуть, те й зроблять... Заголовок статті: «Привіт, кнопкодави!».

Корабель Україна потрапив у суворий ідеологічний шторм, його тепер з кидає з боку в бік. Як згадує газета «Нова», ще кілька місяців тому суд постановив, що Сталін, Молотов, Каганович та інші здійснювали геноцид. А нещодавно КПУ ініціювала встановлення пам’ятника Сталіну у Запоріжжі. Крім того, 9 травня, вперше в незалежній Україні, Хрещатиком маршируватимуть російські солдати. Видання пише, що День перемоги – лише привід застосувати стратегію, мета якої – свідомість українських обивателів. Суть її в тому, щоб подолати природну ментальну несхожість двох народів. Вводячи нібито спільні символи, нібито спільну історію, мову і культуру, Росія «нав’язує» свою дружбу, яка може з часом обернутися для України статусом колонії.

Які уроки потрібно здобути українській владі з гіркого досвіду скинутого Бакієва? Як стверджує оглядач газети «День», головний урок, який мають винести в Україні з ситуації у Киргизстані, те що, відкладання реформ може дорого коштувати країні. А ще важливо враховувати чинник довіри. Будь-які дії влади мають спиратися на високий ступінь соціальної легітимності, розуміння й прийняття громадянами. Адже декларативність, незбіг заяв із реальними кроками може призвести до нового напруження.

Нині друкована книга втрачає свої позиції у рейтингу необхідних для навчання та відпочинку речей, поступаючись Інтернету, комп'ютерним іграм, журналам з коміксами... За даними соціологічних досліджень, які наводить газета «Голос України», лише
20 відсотків українців є активними читачами, для яких книжка не тільки джерело нової інформації, знань, а й невід'ємний атрибут відпочинку. При цьому десь 46 відсотків українців взагалі не купують і не читають художню літературу. Видання пише, що значну роль тут відіграє недоступність книжок. Адже більшість родин просто не в змозі їх регулярно купувати. Докладніше про цю проблему розповідається в статті «Економити на книжці – економити на майбутньому країни».