Національний заповідник «Софія Київська»

Собор Святої Софії

Собор Святої Софії вночі

Свята Софія Київська – іконостас XVIII ст., зроблений українськими майстрами

Святительський Чин: мозаїка XI ст. (розташований на східній стіні храму за іконостасом)

Архангел Гавриїл. Благовіщення: мозаїка ХІ ст.; Марія. Благовіщення: мозаїка ХІ ст.

Шедевром мистецтва мозаїки вважається зображення Оранти – розміщеної в центральному апсиді фігури Святої Діви Марії, руки якої підняті в молитві. Мозаїка має 6 метрів заввишки. Унікальність зображення полягає в тому, що воно виконане на внутрішній поверхні куполу собору, і з різних точок Оранта виглядає зображеною у різних позах – стоячи, схилившись у молитві чи на колінах

Христос Пантократор: зображення Христа Пантократора в оточенні Архангелів. Мозаїка ХІ ст., олійний живопис ХІХ століття (стеля центрального куполу Св. Софії)

Святий Марко. Мозаїка ХІ ст.

Брама Заборовського. Зараз перебуває у реставрації. Зразок українського бароко XVIII ст., колись урочисті ворота Софійського собору у Києві, визначний пам'ятник української архітектури. Збудована 1746 р. за митрополита Рафаїла Заборовського, знавця та любителя мистецтва, і названа його іменем

Трапезна церква

Київські Золоті Ворота – пам’ятка архітектури ХІ ст., реконструйована 1982 р. Входить до Національного заповідника «Софія Київська».

Всередині реконструйованого павільйону Золотих Воріт розташовано експозицію, присвячену історії будівництва, існування та реконструкції головної брами стародавнього Києва.