У НУНС вважають політичним замовленням рішення донецького суду про Бандеру

Заступник лідера фракції «Наша Україна – Народна самооборона» Тарас Стецьків називає рішення Донецького окружного адміністративного суду про скасування указу Президента Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Степанові Бандері політичним замовленням.

«Рішення суду не правове, це було ясно з самого початку. Суд не мав права навіть розглядати таке рішення. Донецькому судові не підсудні такого роду укази Президента», – заявив депутат в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» в п’ятницю.

«Це рішення може бути легко оскаржене. Я думаю, що воно і буде оскаржене в судовому порядку», – сказав Стецьків.

Він назвав це рішення «політично заангажованим і політично мотивованим», додавши, що воно є «спробою дати псевдоюридичну можливість» Президентові Віктору Януковичеві скасувати указ попереднього Президента.

«Це чиста політика. Політично заангажоване рішення, і з правового погляду тут навіть нічого коментувати», – заявив Стецьків.

На його думку, не має значення, хто звертатиметься до суду з апеляцією з цього питання. Він також висловив упевненість, що це буде зроблено обов’язково – «чи зробить це внук Бандери, або чи зроблять це народні депутати, не має значення».

На його переконання, це рішення донецького суду «може бути легко скасоване будь-яким іншим судом».

Міністр юстиції Олександр Лавринович, член Партії регіонів, також у п’ятницю назвав це рішення донецького суду щодо нагородження Бандери суто юридичним, а не політичним.

Раніше в п’ятницю Донецький окружний адміністративний суд визнав протиправним і постановив скасувати указ Президента Віктора Ющенка про присвоєння провідникові Організації українських націоналістів Степанові Бандері звання Героя України. Суд обґрунтував своє рішення тим, що звання Героя може бути присвоєно лише громадянинові України, а Степан Бандера був убитий у 1959 році, до створення сучасної української держави.

Раніше Президент Віктор Янукович обіцяв керівництву Росії, що перегляне справи з присудженням звань Героя України Степанові Бандері, а також командувачеві Української повстанської армії Романові Шухевичу ще до 9 травня, коли в Росії, а також Україні й низці післярадянських країн відзначають день перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Росія висловлювала різку незгоду, коли попередній Президент Віктор Ющенко присвоїв ці звання.

Як відомо, Організація українських націоналістів і створена нею Українська повстанська армія боролися в роки Другої світової війни з нацистськими окупантами, а пізніше і з радянськими.

Росія пригадує українським націоналістам короткий період декларованої співпраці з нацистами на початку війни, не згадуючи при цьому, що її тодішня держава, Радянський Союз, сама була в ті часи союзником нацистів на державному рівні.

20 січня Президент своїм указом присвоїв провідникові ОУН Степанові Бандері посмертно звання Героя України з удостоєнням ордена Держави «за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу».