Незгоди між президентом Афганістану і Заходом не вщухають

Президент Афганістану Хамід Карзай

Прага – В останні місяці Вашингтон дедалі частіше наголошує на тому, щоб афганська влада брала на себе більшу відповідальність за події в своїй країні, коли йдеться про безпеку, формування громадянського суспільства і боротьбу з корупцією. Але президент Афганістану Хамід Карзай звинувачує Захід у втручанні в політичне життя під час минулих президентських виборів в Афганістані. А його дипломати заявляють, що США та їхні союзники мають більше допомагати афганцям у створенні «людського і соціального капіталу» країні.
Під час зустрічі в Кабулі з членами афганського виборчкому президент Карзай заявив у четвер, що голосування у серпні 2009 року супроводжувалося порушеннями, але афганці не причетні до цього. Карзай звинуватив у втручанні в роботу виборчих комісій колишнього заступника представника ООН в Афганістані Пітера Ґелбрейта і главу місії спостерігачів ЄС на виборах Філіпа Морійона.

Ґелбрейт заявив у інтерв’ю агентству «Франс-прес», що розглядає заяву Хаміда Карзая як «першоквітневий жарт» і назвав президента Афганістану «ненадійним союзником».

Сполучені Штати Америки відкинули висунуті Карзаєм обвинувачення щодо причетності міжнародних представників до порушень на минулорічних президентських виборах. Зокрема, представник Держдепартаменту США Філіп Кроулі зауважив: «Ми не сприймаємо такої оцінки. Ми хочемо бачити в Афганістані ефективний уряд на всіх рівнях на чолі з президентом Карзаєм».

Афганські чільники незадоволені розподілом міжнародної допомоги

25 березня держсекретар США Гілларі Клінтон зробила запит до Конгресу про додаткові 2 мільярди доларів для допомоги Афганістану на перехідний період. Клінтон заявила також, що ці гроші будуть використані для будівництва нових шкіл, системи правосуддя та інших цивільних інституцій Афганістану.

Але посол Афганістану в США Таїб Джаваді, виступаючи в Університеті Джонза-Гопкінса у Вашингтоні, висловився критично щодо використання міжнародних коштів і щодо новоствореного «Фонду для Афганістану». Дипломат із Кабула заявив, що міжнародні донори мали би думати більше про підготовку справжніх професійних кадрів для його країни, а не лише про створення нових університетів та інших інститутів держави. Джаваді також закликав розпорядників «Фонду для Афганістану» здійснювати конкретні заходи проти розкрадання коштів, що заважає зростанню міжнародних інвестицій до Афганістану.

При цьому Таїб Джаваді привітав заклик президента США Барака Обами до більшої відповідальності самих афганців, під час нещодавнього раптового візиту американського лідера до Кабула. «Ми задоволені, що нова стратегія президента Обами, проголошена ним під час візиту до Афганістану, забезпечує нові ресурси і створює умови для посилення можливостей країни та її більшої відповідальності, що взаємно пов’язано. Але не може бути достатньою відповідальність Афганістану, якщо ми не створимо для цього бази. Однак, наявність самої бази, без відповідальності й професійності – це пуста трата ресурсів, яка має місце в цій державі», – заявив Джаваді.

Посол Афганістану в США поскаржився у своєму виступі на слабку допомогу його країні кваліфікованими кадрами і на відсутність достатньої уваги міжнародних донорів до створення саме професійного капіталу Афганістану. Джаваді зауважив, наприклад, що за минулі 7 років кількість студентів зросла в його країні від 4 до майже 80 тисяч, але для 15 нових університетів Афганістану катастрофічно не вистачає кваліфікованих викладачів.