Нова олімпійська вежа стане візитною картою Лондона

Британський скульптор індійського походження Аніш Капур дивиться на модель свого проекту олімпійської вежі під час презентації проекту в Лондоні, 31 березня 2010 року

Лондон – Британський скульптор Аніш Капур, який здобув найпрестижнішу в країні нагороду у ділянці мистецтва, збудує 115-метрову вежу в самому серці Олімпійського парку в британській столиці. Про це заявив мер Лондона Боріс Джонсон. Місто приймає Олімпійські Ігри 2012 року, і приготування до них ідуть повним ходом.
Проект спорудження червоної футуристичної спіральної вежі, що нагадує якусь химерну сталеву петлю, коштуватиме приблизно 30 мільйонів доларів. Вежа буде на 22 метри вищою за статую Свободи у Нью-Йорку і міститиметься між новим олімпійським стадіоном та центром із водних видів спорту.

Мер Лондона Боріс Джонсон заявив, що вежа буде височіти над олімпійським парком як «смолоскип надії» і «символ динаміки міста, що виходить із рецесії».

Проект митця-авангардиста Аніша Капура та структурного дизайнера Сесіла Балмонда переміг запропоноване іншим митцем – Антоні Ґормлі – та архітектурною фірмою Caruso St John. Ця вежа стане черговою туристичною принадою британської столиці.

Капур назвав свою перемогу в конкурсі «замовленням усього життя». За його словами, в певному моменті його осяяла ідея збудувати вежу, в яку складаються безперервні ґратчасті петлі зі сталі. З неї буде відкриватися панорама усього величезного олімпійського парку та обриси центру Лондона.

Аніш Капур зазначив: «Ми намагалися заново подивитися на саму ідею того, що таке вежа. Я хотів одержати відчуття певної нестабільності, чогось, що знаходиться у постійному русі. Традиційно вежа у своїй структурі є пірамідальною. А ми зробили щось протилежне. Ми зробили виткоподібну, обтічну форму, що міняється у міру того, як ви йдете по ній».

Це буде найвища скульптура на терені Британії, й вона матиме назву «Орбіта ArcelorMittal» за назвою найбільшої у світі сталеливарної компанії, що належить сім’ї одного із найбагатших підприємців світу Лакшмі Міттала, який вкладає у будівництво близько 25 мільйонів доларів. Решту видатків бере на себе урядова Агенція розвитку Лондона.

Презентація відбулася у будівлі лондонської мерії. На ній компанія Міттала, якій, серед іншого, належить сталеливарний комбінат в Україні, колішня «Криворіжсталь», оголосила, що буде великим спонсором як самих Олімпійських Ігор, так і Паралімпіади, яка відбудеться після них.

Спорудження вежі з оглядовим майданчиком та рестораном має бути завершено вже наступного року.