Словаки, бельгійці, угорці та інші іноземні прикордонники на українсько-польському кордоні

Варшава – Подорожуючих із України до країн Євросоюзу хай не дивує те, що на українському-польському прикордонному пункті Медика-Шегині паспорти перевіряють не лише співробітники польських прикордонних служб, але й прикордонники із Бельгії. Це результат того, що Європейське агенство з питань урпавління зовнішними кордонами ЄС «FRONTEX» активно запроваджує у Польщі проект ділового співробітництва прикордонних служб країн-членів Євросоюзу.
Віднедавна на східних кордонах Євросоюзу, зокрема на польсько-українському кордоні, працюють мішані іноземні бригади. Разом із польськими прикордонними службами документи подорожуючих перевіряють прикордонні служби інших країн-членів Євросоюзу. Координує цей проект Європейське агентство з питань управління зовнішними кордонами ЄС «FRONTEX» із осідком у Варшаві.

Увійшовши до Шенгенської зони Польща розпочала черговий практичний етап цього європейського проекту: а саме, разом із поляками польські кордони почали контролювати прикордонники Естонії, Угорщини, Словаччини, Бельгії та Литви.

Співробітники-експерти іноземних прикордонних служб відбувають службу на всіх кордонних пунктах перетину з Україною: дорожньому, залізничному, а також для пішоходів, розповідає речниця Бєщадського відділення Кордонної сторожі в Перемишлі капітан Ельжбєта Пікор.

Вони з’являються всюди, де працює польська Кордонна сторожа. Іноземні прикордонники також проводять навчання. «Останнє навчання було про те, як запобігати контрабанді крадених автомобілів», – зауважує капітан Пікор.

До участі в цьому європейському кордонному проекті запрошують і українських прикордонників як спостерігачів. Це важливо, оскільки за словами представників польського уряду, ще до початку футбольного чемпіонату Євро-2012 мають бути розбудовані українсько-польські прикордонні пункти, та запроваджені спільні з Україною процедури перевірки подорожуючих.

Співробітники іноземних прикордонних служб працюють на польських кордонах у своїх національних формах. Здебільшого подорожуючі не дуже дивуються цьому, каже капітан Пікор. «Подорожуючі не є здивовані тим фактом, однак часом питаються нас, яку надзвичайну операцію проводимо на державному кордоні. Пояснюємо, що тут відбувається практичний взаємовишкіл та обмін кадрами. Так само солдати у польських мундирах з’являються на кордонах Угорщини або Бельгії», – пояснила капітан Ельжбєта Пікор.