КСУ перевіряє законність парламентської коаліції

Будівля КСУ в Києві

Київ – Загострюється політична боротьба довкола головного суду України. Суддям Конституційного Суду пропонують мільйонні хабарі, заявила в понеділок у в Києві один із лідерів опозиції, колишній прем’єр і колишній кандидат на Президента Юлія Тимошенко. Конституційний Суд України нині розглядає справу про законність формування парламентської коаліції не лише депутатськими фракціями, але й за участі окремих депутатів. Партія регіонів звинувачує Тимошенко у тиску на Конституційний Суд.
Лідер блоку свого імені Юлія Тимошенко заявляє, що Конституційний Суд намагаються підкупити, щоб домогтися визнання уряду і коаліції легітимними. Тимошенко стверджує, що швидке рішення потрібне владі до поїздки Президента Віктора Януковича до Вашингтона, запланованої на 12 квітня.

Лідер БЮТ повідомила, що усіх конституційних суддів, які представлені Верховною Радою, з’їздом суддів по одному почали викликати до представників Януковича і вимагати, щоб вони ухвалили рішення, що коаліція й уряд легітимні.

За словами Юлії Тимошенко, їм було запропоновано написати заяву за власним бажанням, і тоді їм пропонувалося непогане пенсійне забезпечення і менш значимі посади. А тим, хто погоджується працювати з Януковичем на будь-яких засадах, пропонується 1 мільйон доларів.

Юлія Тимошенко наголосила, що її парламентська фракція ініціюватиме звільнення тих суддів, які ухвалять рішення про легітимність нинішньої коаліції.

Щоправда, на брифінгу в Києві лідер БЮТ не назвала жодного прізвища: ні тих суддів, на кого чиниться тиск, ні тих представників влади, які цей тиск чинять.

Конституційний Суд ухвалить справедливе рішення – Замковенко


Втручанням у діяльність судової системи називає подібні заяви колишній соратник Юлії Тимошенко Микола Замковенко. Він взагалі здивований такими заявами, що на Конституційний Суд України можна якимось чином тиснути. Замковенко вважає, що потрібно дочекатися рішення суду, а потім давати висновки. Він висловив переконання, що Конституційний Суд проявить мудрість і толерантність, ухваливши справедливе, законне у даній справі рішення.

Востаннє Конституційний Суд України перебував в епіцентрі політично-корупційного скандалу 2007 року, коли вирішував законно чи ні Віктор Ющенко розпустив Верховну Раду. Служба безпеки України звинуватила суддю Сюзанну Станік в отриманні 12-мільйонного хабаря. Але звинувачень так і не довели, а Апеляційний суд Києва згодом вирішив, що Станік має повне право носити суддівську мантію.