Нові демографічні тренди у США – діти повертаються до батьків

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах спостерігається нова демографічна тенденція: дедалі частіше дорослі діти, що, як правило, мешкають окремо від батьків, повертаються під родинний дах
Cоціологічний центр Pew Research щойно опублікував результати дослідницького проекту під назвою «Соціальні та демографічні тенденції». З доповіді довідуємось, що нині 49 мільйонів американців, тобто понад 16 відсотків населення, мешкають з батьками, як також навпаки – батьки йдуть у прийми до дітей.

Три десятиріччя тому, у 1980-му році, 28 мільйонів американців жили за таких сімейних обставин. Тож соціологи вважають, що є всі підстави говорити про нову тенденцію.

Пояснення демографів

Чим це явище пояснюють? По-перше, економічними труднощами, рецесією, яку нині намагається подолати країна. Люди втрачають роботу, не можуть знайти нової за обставин, коли в Америці безробіття становить 9,7%.

З другого боку, як зауважив соціолог Рей Браун в інтерв’ю мережі громадського телебачення C-Span: «Частково це результат демографічних і культурних зрушень, включно з дедалі більшою пропорцією іммігрантів, багато хто з Азії та Латинської Америки. Вони схильні мешкати в одному домі з кількома генераціями родичів, більше, ніж люди, народжені в Америці,. Також (відіграє роль) той факт, що дорослі нині вперше одружуються у дедалі пізнішому віці (ніж це спостерігалося раніше)».

Вік першого шлюбу – важливий фактор

За даними Pew Research Center, пересічний вік вперше одруженого хлопця – 29 років, дівчини – 26. Це на 5 років пізніше, ніж було 1970-го року.

Наслідком цього зрушення значно більше молодих людей, яким за 20, надають перевагу життю в родинному домі. Подекуди їх просто змушують обставини економічної кризи.

Пол Тейлор, співавтор соціологічної доповіді, каже в інтерв’ю газеті «Вашингтон Пост»: «У деяких родинах, коли доросла дитина втрачає житло, бо не в стані виплачувати іпотечну позику, куди їй податися? Вона повертається до родинного дому».

За словами Пола Тейлора, родинний дім слугує остаточним соціальним страхуванням.