Проект «Набукко» знову набирає силу

Частина шляху, яким планують прокласти газопровід «Набукко»

Прага – Проект «Набукко», мета якого постачання газу з Каспійського регіону до Європи, знову набирає обертів. Майже одночасно головна транзитна країна, Туреччина, поставила свій підпис під угодою, а Євросоюз виділив значні кошти для альтернативних шляхів постачання газу до Європи.
Проект газогону «Набукко», який довго просувався зі швидкістю «один крок вперед, два кроки назад», нині отримав нове прискорення. Завдяки кільком подіям, що сталися в березні, газогін, що має зменшити залежність Європи від російського газу на 31 мільярд кубометрів, може запрацювати, як планувалося, вже у 2014 році.

Перша добра новина для проекту прийшла з турецької столиці, коли 4 березня турецький парламент ратифікував угоду про транзит газу. Таким чином Туреччина долучилася до чотирьох країн-транзитерів – Болгарії, Австрії, Угорщини та Румунії. Згода Туреччина була ключовою, адже через її територію проходитиме найбільший відрізок газогону, 3300 кілометрів. Також Анкара владнала тривалі фінансові суперечки з Азербайджаном, країною-походження газу для «Набукко».

Кількома днями пізніше німецька енергетична компанія RWE, яка є однією зі шести комерційних учасників проекту, підписала меморандум про порозуміння з Азербайджаном щодо розробки Нахічеванського родовища газу в Каспійському морі, що в 50 кілометрах від кордону Азербайджану. Це родовище, на думку фахівців, буде одним із основних джерел газу для газогону «Набукко». Раніше подібна угода була підписана з Туркменистаном.

Конкуренція за поклади Каспійського газу зростає

Як зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода виконавчий директор проекту «Набукко» Райнгард Мічек, енергетичні компанії були дуже активними в пошуках газу для проекту. «На щастя, проект має дуже активних акціонерів: RWE подбав про Азербайджан та Туркменистан, австрійська компанія OMV домовилася з Азербайджаном та Іраком, угорська MOL зі свого боку також домовилася з Іраком», – повідомив виконавчий директор проекту «Набукко».

Райнгард Мічек переконаний, що проект може не лише почати з 8-10 мільярдами кубометрів газу, але і наповнити його запланованим 31 мільярдом «дуже швидко».

Європейський Союз також вирішив підкріпити проект «Набукко» додатковими коштами. До обіцяних раніше 200 мільйонів на початку березня він додав ще 2 мільярди і 300 мільйонів на проекти альтернативного постачання газу до Європи. Одним із головних таких проектів є саме «Набукко».

Відомий експерт із галузі енергетичної політики професор Римського університету Федеріко Бордонаро вважає, що рішення ЄС підштовхнула зростаюча конкуренція за газові поклади Центральної Азії.

«Ми були свідками того, як китайці та іранці стали діяти дедалі впевненіше на туркменському та казахському енергетичному ринку. Думаю, Євросоюз відчув, що треба діяти швидше. Гадаю, наступні 6-8 місяців будуть вирішальними для проекту», – вважає енергетичний експерт.