Підтримка партії влади в Росії вже не така одностайна

Виборець на дільниці в Хакасії, 14 березня 2010 року

Прага – Лави прихильників партії влади в Росії рідіють. Останні регіональні та місцеві вибори показали, що партія «Єдина Росія» отримала понад 50% лише у чотирьох із восьми регіональних рад. Загалом до регіональних парламентів потрапили тільки представники провладних партій. Однак цей результат не здивував незалежних оглядачів, бо вибори, що проходили у більшості суб’єктів Російської Федерації, мало хто з них назвав би вільними чи чесними.
Побачивши попередні результати недільних виборів, лідер партії «Єдина Росія» прем’єр-міністр Володимир Путін намагався зробити добру міну при поганій грі. Адже хоча партія і отримала левову частку місць у регіональних парламентах, вона втратила підтримку виборців у порівнянні з виборами, що проходили у жовтні минулого року.

Офіційний голова партії та спікер російської Держдуми Борис Гризлов намагався зосередитися лише на позитивних результатах.

У жовтні правляча партія отримала понад 50% у всіх регіонах, де проводилися вибори. Але цього разу вона отримала понад половину голосів лише в половині округів. Особливо низькими були результати в Свердловській області та Алтайському краї. У цих суб’єктах федерації «єдинороси» отримали лише 42 і 43 відсотки відповідно. Партія влади програла вибори міських голів у важливих індустріальних центрах, в далекосхідному Іркутську та Усть-Ілімську, що неподалік Іркутська.

До місцевих парламентів потрапили всі чотири партії, що представлені на загальнонаціональному рівні. Крім «Єдиної Росії», це «Справедлива Росія», Ліберально-демократична та Комуністична партія. Попередні вибори, коли до парламентів потрапляли часом лише по дві партії, викликали критику президента Росії Дмитра Медведєва. Тож представники ліберальних демократів та «Справедливої Росії», які не потрапили до місцевих парламентів у жовтні, висловили задоволення щодо нинішніх результатів. До того ж популярність комуністів зросла – вони отримали близько 20% у більшості регіонів, а представники «Справедливої Росії» та ЛДПР близько 15%.

Вибори в Росії проходили під час нової хвилі протесту, що охопила російські регіони. Росіяни протестують проти зростання цін на житло, комунальні послуги та транспорт. Тож, із одного боку, спостерігачі говорять про «протестне голосування». З іншого боку, як стверджують незалежні спостерігачі, російська влада вдається до посилення контролю.

Вибори у торгових центрах

Виконавчий директор недержавної організації «Голос», що займається спостереженням за виборами, Лілія Шибанова говорить, що порушення під час виборів були масовими. Вона навела прилад Єкатеринбурга.

«В Єкатеринбурзі порушення були масові. Зокрема йдеться про підвіз виборців автобусами. Також виборчі дільниці були відкриті у торговельних центрах. Одночасно з виборами йшли акції цих торговельних центрів із видачі подарунків. Це використовувалося дуже активно. Також в Єкатернбурзі був надзвичайно великий відсоток тих, хто голосував за відкріпними посвідченнями», – зазначає Шибанова.

Вона також зауважує, що після того, як з політичної сцени зійшли деякі впливові партії, зокрема, партію «Яблуко» було дискваліфіковано на виборах в Свердловській та Калузькій Області, зменшилася кількість спостерігачів. «Раніше ми мали по 10-12 спостерігачів, тепер добре, якщо їх збереться троє. Загалом, зменшується політична конкуренція та рівень громадського контролю», – говорить Лілія Шибанова.

На виборах 14 березня взяло участь нецілих 43% виборців. Ці вибори були останніми великими перегонами перед виборами до Державної думи, що мають відбутися в грудні наступного року, та президентськими виборами, запланованими на березень 2012 року.