Коаліція всупереч Конституції. Український прецедент

Гості: Олег Білорус, голова парламентського комітету з питань закордонних справ, і Володимир Василенко, правознавець-міжнародник, Надзвичайний і Повноважний Посол України
(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Ірина Штогрін: Сьогодні у ВРУ оформилася нова коаліція. Вона отримала офіційну назву «Стабільність та реформи».

Голова ВРУ Володимир Литвин оголосив, що до нової більшості в парламенті увійшли 235 депутатів, які особистими підписами «підтвердили свою згоду стати членами коаліції».

Серед них представники фракції Партії регіонів, Блоку Литвина, КПУ, а також 16 депутатів з БЮТ, НУНС та так звані позафракційні.

Далі в екстреному порядку ця новоутворена коаліція відправила у відставку Юлію Тимошенко та уряд, яким вона керувала.

Натомість новим прем’єр-міністром призначили Миколу Азарова, а потім затвердили новий склад Кабінету Міністрів.

Першу свою доповідь Микола Азаров зробив українською мовою.


Микола Азаров: Ми продовжимо структурні реформи: податкову, пенсійну, бюджетну, соціальну. В найближчій перспективі реалізація реформ в ЖКГ. Особливу увагу буде зосереджено на реформуванні судової системи, подоланні корупції та захисті прав власності в Україні.

Я впевнений, що результат буде досягнуто. Ми закладемо надійну базу для прискорення економічного зростання на базі інвестиційно-інноваційної моделі розвитку.


- Екс-прем’єр-міністр, лідер БЮТ Юлія Тимошенко також звернулася з промовою до громадян України. Вона назвала нелегітимними нову коаліцію, а відтак новий уряд.

Тимошенко звернулася до усіх, хто її чує, журналістів зокрема, з проханням вберегти Україну.

Юлія Тимошенко: Прошу вас, не дайте розвернути Україну на 180 градусів назад і не дайте забрати у неї те, чим вона може бути сильною – своїми демократичними, молодими, але демократичними традиціями, паростками, своїм народом, нашим прекрасним потенціалом в кожній галузі від землі до надр.

- Отож, панове, чи справді Україна зараз зробила крутий поворот? І чи можна вважати надійною, як сказав Микола Азаров, базу для уряду новостворену коаліцію?

Олег Білорус:
Я був при цьому дійстві, я був і при звіті прем’єр-міністра, виступав двічі тоді у ВРУ. І, звертаючись до нинішнього затвердженого прем’єра Азарова і до ВРУ, і до наших громадян, казав, що Україна опинилася в дуже складній ситуації.

Олег Білорус
Вона знову на перехресті і перед нею дві рівні можливості: або утриматися і продовжуватися курс, започаткований урядом Тимошенко, а це курс на реформи, антикризова програма, або піти по шляху акумуляції злоякісного ефекту на ефект. Тому що ще з початку виборчої кампанії було видно, як кажуть, пана по халявах видно, тобто чим ця команда себе покаже.

Вони і під час виборчої кампанії порушили все і вся, не зупиняючись ні перед чим. І якщо сьогодні коаліція всупереч Конституції, уряд всупереч Конституції, можлива програма дій, в тому числі й бюджет, який вони свідомо заблокували у варіанті бюджету Кабінету Міністрів Тимошенко, а зараз хочуть за місяць швиденько склепати свій бюджет, то він також буде неконституційний.

Мені здається, що наша Конституція, як закон прямої дії, не тільки не дозволяє таких грубих порушень, підриву, у встановленому Конституцією правопорядку в державі, а вона карає, вона ставить відповідні норми відповідальності, тому що тут злочин.

Це є не що інше, як антиконституційний, прямо скажемо, державний переворот. Спотворили конституційну процедуру формування коаліції, уряду, виконавчої влади і так далі. Хтось за це буде відповідати. І думаю, що дуже скоро.

- Пане Василенко, яка Ваша думка? Ви не є народним депутатом і Ви поза політикою, умовно, я так називаю, тому що всі громадяни України в політиці. У нас так до цих пір відбувається.

Володимир Василенко:
Я згоден з Олегом Григоровичем.

Володимир Василенко
Я вважаю, що новий уряд, який було сформовано з порушенням однієї з основоположних статей Конституції, яка регламентує порядок утворення коаліції і відповідно затвердження уряду. Тим більше, що цей порядок, який встановлений Конституцією, був підтверджений у свій час рішенням КСУ у 2008 році.

Взагалі нехтування законом і принципами верховенства права в Україні – це системна проблема. Ми повинні тут всі загалом, все суспільство повинне реагувати на ці кричущі порушення Конституції і законів.

Тут є кілька причин цьому. По-перше, це успадкований від комуністичної системи правовий нігілізм. Раніше були закони, в принципі недосконалі закони, на них в принципі не звертали увагу, а діяли фактично партійні постанови, які ухвалювали з міркувань політичної доцільності.

- Зараз закони теж недосконалі. Їх використовує, хто як хоче в залежності від того, наскільки кваліфіковані юристи.
Першими порушниками законів і Конституції є перші особи держави, починаючи з Кучми.

Володимир Василенко:
Абсолютно.

І друга причина – це низький рівень загальної політичної і правової культури владної еліти України.

От Ви подивіться. Першими порушниками законів і Конституції України є перші особи держави, починаючи з Кучми. Кучма почав своє президентство з порушень Конституції, з узурпації влади. Теж саме Ющенко почав з порушень Конституції при призначенні уряду. Грубими порушниками законів і Конституції є голови ВРУ. Що Мороз витворяв, тепер що Литвин витворяє.

І суспільство повинне реагувати на це, не бути мовчазним.

- Наразі ми маємо слухача.

Слухач (переклад): Я, чесно кажучи, взагалі не розумію, з чого такий шум?

І ведуча якось розпочала програму про те, що ось грубо порушується Конституція, переворот у країні…

Який переворот, коли кожен (!) закон у нас ухвалюється з порушенням Конституції, у нас не кожен депутат натискає на кнопку, а бігають спеціальні люди, розпихають картки, в апарат вставляють і голосують за всіх, гуртом і в роздріб.

Відповідно у нас все те законодавство, яке у нас є в країні, ухвалене з порушенням Конституції. І ніхто не шумить, тому що це всіх влаштовує: і одну сторону, і іншу сторону.

Але коли когось щось не влаштовує, раптом починається шум: ой, Конституцію порушили!


- Я, правда, слова «переворот» не говорила, але з Вашої репліки спробую сформулювати запитання.

Чому ми насправді якось дуже експресивно і гаряче сприймаємо те, що відбувається? Задля чого була ухвалена ця норма Конституції, щоб коаліція формувалася фракціями? Що буде, якщо такої норми не буде?
Якщо формувати фракції з депутатів, піде скототоргівця у парламенті, як в 2007 році, коли пропонували 30 мільйонів за душу.

Олег Білорус:
Ця норма в Конституції була, є і буде. І радіослухач надто вільно дозволяє собі трактувати цю вимогу Конституції, кажучи, що нічого не трапилося.

Для чого це записано в Конституції? Це єдиний запобіжник проти політичної, державної корупції. Повну політичну відповідальність несуть фракції, тому що в нас діє партійно-пропорційна система. Партія формує фракцію, і фракція несе відповідальність перед народом як політична сила, конституйована у парламенті, у вищій гілці влади, в представницькому органі народовладдя.

Якщо дозволити формувати фракції з депутатів, а не з фракцій, або цей комічний варіант: частина фракцій і частина депутатів «тушками» формують, тобто своїми тілами, то це хаос. І тоді жодного порядку, жодного народовладдя бути не може. Піде скототоргівця, работоргівля у парламенті, як вона була в 2007 році, коли «регіони» купували поголовно народних депутатів кого за 3 мільйони, кого за 5 мільйонів, а деяким пропонували 30 мільйонів за душу.

- І якраз тоді зробили так, щоб якщо щось вирішувати, то для того, щоб купити фракцію, вже треба мати дуже багато грошей. І вигідніше діяти за законом, тобто не корумповано.

Олег Білорус:
Так.

- Пане Василенко, як Ви думаєте, міжнародна спільнота так само хвилюється з цього проводу, що таке відбулося в Україні? Чи, можливо, такі прецеденти є в демократичних країнах, які є нашими сусідами?

Володимир Василенко:
Мені невідоме таке нахабство і такий ступінь порушення законності в країні і законів в країні, які відбуваються в Україні.

Я згоден з репліками радіослухача в тому сенсі, що у нас дійсно ухвалення законів у ВРУ відбувається з колосальними порушеннями, вони тому неякісні.

Але неякісні закони і порушення в минулому законів не може бути взагалі підставою для виправлення порушень основоположних конституційних норм. Ми повинні робити висновки певні.

У переважної більшості представників владної еліти відсутні моральні гальма, відсутній патріотизм елементарний і присутнє прагнення використати державні механізми для власного збагачення і задоволення якихось егоїстичних примх. А звідси існування в Україні аморального і політично розбещеного парламенту.

Ухвалюються неякісні закони, при тому при потуранні спікерів, ідуть суцільні порушення регламенту, на ухвалення законів виділяються лічені хвилини, вони практично ухвалюються без обговорень, тому лобістські закони ухвалюються. І це система, ганебна система. Звідси корумпована судова система, в тому числі і КСУ. В значній мірі це зумовлено безкарністю.

- Коаліція, уряд, прем’єр-міністр. Нібито, Україна може працювати. Може, вона й може працювати.

Ви щойно, всі ми тут говорили про одне й те ж саме, що порушення закону, порушення Конституції не є чимось таким винятковим, на жаль, для України. Але зараз йдеться про те, що у неконституційний спосіб, з порушенням прямої норми Конституції створено коаліцію, створено уряд, обрано прем’єр-міністра, а перед країною стоять дуже важливі завдання, які треба вирішувати.

Чим небезпечно для країни зараз, на вашу думку, мати такий уряд, до якого можуть бути претензії, що він створений в нелегітимний спосіб?

Олег Білорус:
Я хотів би перш за все сказати про реакцію міжнародної громадськості.

Відомо, що новий президент запрошував послів країн Великої вісімки. І, принаймні, два посли з Німеччини і з Франції прямо заявили, що вони не можуть визнати уряд і його дії легальними, якщо коаліція сформована з порушенням Конституції, якщо уряд сформований з порушенням Конституції.

Таким чином тут відмова від вимог Конституції означає дуже серйозний відкат назад. Замість демократії як верховенство права ми отримаємо режим демократури, коли багато говорять про демократію, а насправді є демагогія і все більше елементів диктатури.

Які наслідки? Уявіть собі, що КСУ в нас раптом став найсправедливішим захисником Конституції. А він в 2008 році прийняв вердикт, який забороняє формувати коаліцію з числа індивідуальних депутатів, формування повинне йти тільки фракціями. І тепер КСУ, отримавши подання від Яценюка, від президента, він нас, від «НУ», приймає вердикт: забороняємо формувати коаліцію.

Таким чином ця кваліфікація буде означати, що був зроблений злочин при формуванні коаліції, уряду, при призначенні міністрів, вирішенні кадрових питань, то настане відповідальність за зчинений злочин. Хто перший відповідає? Президент як Гарант Конституції.

- Який вчора погодив ці зміни до регламенту.

Олег Білорус:
Так.

Хто другий відповідає? Прем’єр-міністр як глава виконавчої влади. Для того й є опозиція. І сьогодні опозиція вже заявила свою владу, вона також є частиною влади.

У Великобританії називається «Опозиція Її Величності».

Опозиція має досить важелів, запобіжників і механізмів для того, щоб оцей відтак назад, оце свавілля в країні припинити і ввести законодавчий процес в конституційне річище.

- Пане Василенко, на Вашу думку, чи можливе інше рішення КСУ?

Наприклад, Партія регіонів наводить певні аргументи. Вони кажуть, що основний носій влади – це український народ, який обирав народних депутатів, а не фракції. Він обирав народних депутатів, тому народний депутат має право, на їхню думку, вирішувати не так, як цього хоче фракція.
Легальний шлях – це знову подання до КСУ. КСУ має підтвердити своє попереднє рішення.

Володимир Василенко:
Це вже інтерпретація Партії регіонів.

В Конституції є досить чітка норма. І у свій час тлумачення цієї норми було дане КСУ. Відповідно цього тлумачення, коаліція може бути сформована лише з депутатських фракцій, а не з окремих депутатів. І саме депутатські фракції й вирішують питання про те, який уряд має бути в країні.

Тому зараз легальний шлях для вирішення цієї проблеми – це знову подання до КСУ. І КСУ, я думаю, має підтвердити своє попереднє рішення.

І тут, я згоден з Олегом Григоровичем, очевидно, тоді виникає питання відповідальності за порушення норм Конституції.

І друге. Я вже говорив, що порушення законів – це системна проблема. Корінь цієї проблеми в неякісному парламенті, який ухвалює неякісні закони, які в значній мірі також суперечать Конституції України. Тому нам необхідно обрати новий парламент. Але для того, щоби новий парламент був якісно іншим, треба змінити закон про вибори народних депутатів.

До цього закону «Про вибори народних депутатів України», який практично позбавляє виборця права вибору, долучилися всі: і комуністи, і демократи, і Партія регіонів, і націоналісти, і соціалісти, тому що діяли з огляду на свої шкурні інтереси – їм хотілося залишитися у цьому парламенті.

Громадськість і опозиція повинні примусити цей склад ВРУ внести зміни до закону «Про вибори народних депутатів України» з тим, щоби ті, хто фігурує у партійних списках, були прив’язані до місцевості, щоби виборці України мали можливість голосувати за конкретну особу, яку вони знають, якій вони довіряють.

- І тоді, до слова, Партія регіонів матиме вже вагомий аргумент у цій своїй протидії щодо формування коаліції. Бо саме тоді якщо виборець голосує за конкретну людину, то можна казати, що парламент створений…

Олег Білорус:
Тоді Конституція буде вимагати, щоби коаліцію формували структуровані політичні сили в парламенті - фракції.

Володимир Василенко:
Абсолютно.

Олег Білорус:
Тому що індивідуально народний депутат не може нести ту відповідальність юридичну, яку несе фракція як структура політичної сили - партії чи блоку партій.

Володимир Василенко:
Справа в тому, що голосування за конкретного депутата не скасовує партійні списки і не скасовує відповідальності партії.

Олег Білорус: Правильно, ці списки повинні бути. Тільки відкритими для громадян. Вони повинні бачити, кого та чи інша партія представила, щоб це не був кіт в мішку, який прийде в парламент або не буде ходити цілий рік, як сьогоднішні олігархи не ходять.

Володимир Василенко: Абсолютно.

Олег Білорус: А щоби це була відома людина для громадян.

Володимир Василенко: І виборці повинні нести відповідальність за свій вибір. Якщо вони купуються за кілограм гречки чи за 100 гривень, то вони повинні й самі не нарікати на те, що погані депутати, поганий парламент і поганий уряд. Тобто, я закликаю й громадянське суспільство себе проявляти так само.

- Насамкінець скажу, що було проведене буквально вчора дослідження Інститутом Горшеніна. Понад 75% українців, які були опитані, не підтримали створення нової коаліції, якщо вона буде створена з порушенням Конституції.

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)