Генсекретар НАТО у Празі: «Наша мета – нова стратегія НАТО і посилення військової місії в Афганістані»

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен під час прес-конференції в Празі, 5 березня 2010 року.

Прага – У Празі перебуває генеральній секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. Мета його візиту – переконати чеську сторону в потребі посилення військової місії в Афганістані й обговорити головні цілі нової військової стратегії альянсу. Расмуссен зустрівся з прем’єром Чехії, міністрами оборони та іноземних справ, також цілою низкою чеських політичних лідерів.
Андерс Фоґ Расмуссен вже бував у Празі, та вперше приїхав сюди як генеральний секретар НАТО. Під час своєї офіційної зустрічі з головою уряду Чехії Яном Фішером він відразу наголосив на головній меті свого візиту: потрібно, щоб Чехія як член Північноатлантичного альянсу посилила військову місію в Афганістані.

Йдеться про те, що зміцнення військового контингенту, в тому числі й за рахунок чеських вояків, зможе сприяти вирішенню проблеми безпеки в цій країні. А це вже безпосередньо торкається однієї з головних цілей стратегії НАТО.

На прес-конференції в Празі генсекретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив: «Я закликаю всіх членів альянсу внести свій вклад до цієї місії, тому що навчання афганських вояків і поліції є головним завданням. Адже ми хочемо, щоб афганці навчились самі нести за себе відповідальність. Уряд Афганістану повинен більше брати на себе, включаючи також боротьбу з корупцією та наркотиками. Всі ці складові створюють основу для успіху в 2010 році».

І в переговорах із міністрами оборони і закордонних справ також ішлося про збільшення чеського військового контингенту в Афганістані. Чеський уряд уже вніс пропозицію вислати до Афганістану додатково 55 вояків і два радари, однак комітет оборони парламенту це рішення не схвалив. Досі чинним є рішення чеського парламенту вислати у 2010 році до Афганістану всього 535 вояків.

«Складовою стратегії є два базові камені» – чеський прем’єр

Серед інших питань, які обговорювали, – нова стратегічна концепція НАТО, відносини альянсу з Росією та роль НАТО в глобальному світі. Зокрема, чеський прем’єр Ян Фішер виділив два найважливіші напрямки стратегії.

«Складовою стратегії є два базові камені. З одного боку – це класична оборона територій країн-членів НАТО. З іншого – це участь у місіях поза теренами країни, – зазначив Ян Фішер. – Під час переговорів ми з’ясували, що ця стратегія розбудовується в руслі того, що генеральний секретар назвав «новою динамікою». Це означає, що ці два камені не існують ізольовано, вони співвідносяться один із одним. Є тут і нові явища, які підсилюють їхнє взаємне проникнення, чи то стосується боротьби з тероризмом, чи проблематики кібернетичної загрози, якій, наприклад, недавно була піддана Естонія. Це все є нові феномени, які потрібно при формуванні нової стратегії НАТО взяти до уваги».

Чехія є членом НАТО від 1999 року. За цей час чеська армія скоротилась від 200 тисяч до 55 тисяч вояків. За підсумками останнього опитування громадської думки, більша частина чехів вважає НАТО потрібною організацією. Однак збільшення кількості військового контингенту в Афганістані, де Чехія вже втратила двох своїх вояків, досі не здобуло більшості в парламенті.