Верховний Суд України став на бік кримського сепаратиста?

Сімферополь – Верховний Суд України скасував вирок активісту проросійської радикальної організації Народний Фронт «Севастополь-Крим-Росія» Семену Клюєву і повернув його справу на нове судове розслідування до Апеляційного суду Криму. Служба безпеки України звинуватила 67-літнього Семена Клюєва у закликах до порушення територіальної цілісності держави, а суд виніс йому вирок – 4 роки ув’язнення умовно із відтермінуванням його виконання на 2 роки.
Поки юридичні подробиці рішення Верховного Суду не відомі, його тексту ще не отримали і зацікавлені сторони. Адвокати ж засудженого Іван Бакай і Віталій Курбатов стверджують, що попереднє рішення Апеляційного суду Криму було політичним та ухваленим під тиском кримського главку СБУ. На думку захисників, у діях Семена Клюєва, який лише висловлював свою думку щодо до приналежності Криму Україні, немає складу злочину. За їхніми словами, цю вимогу навіть підтримав представник Генеральної прокуратури, який мав би тримати бік держави.

Семен Клюєв спалює текст Конституції України, Сімферополь, 2007 рік
У січні 2008 року один із лідерів Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Семен Клюєв закликав кримський парламент ухвалити «Декларацію про возз'єднання Криму з Росією», оголосити півострів «територією, що перебуває під юрисдикцією Російської Федерації» і над органами кримської та місцевої влади підняти російські прапори. Адвокати заявили, що на повторному процесі в Апеляційному суді Криму вимагатимуть повного виправдання Семена Клюєва.

Політика чи корупція?

Місцеві оглядачі звертають увагу на те, що рішення Верховного Суду України бурхливо вітали не тільки радикальні проросійські активісти, але й представники коаліції «Російська єдність», яка представлена у парламенті автономії.

Кримський політичний експерт Ян Синицин сказав Радіо Свобода, що місцеві сепаратисти сподіваються: зміна влади в України розв’яже їм руки, і згадане судове рішення може бути підтвердженням цього. Він припустив, що вердикт Верховного Суду може бути корупційним, але це стало можливим саме в нинішній політичній ситуації, коли СБУ чекає на зміну свого керівника.

У кримському главку Служби безпеки України повідомили Радіо Свобода, що СБУ не подаватиме касаційну скаргу і доводитиме вину сепаратиста в Апеляційному суді Криму. Втім, політична ситуація може їй це не дозволити, вважає Ян Синицин.

Суду також чекає справа іншого лідера Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерія Подьячого, проти якого висунуті такі ж звинувачення. Наприкінці минулого року він не прийшов на останнє судове засідання і був оголошений у розшук.