Перевибори парламенту: народ – «за», а політикам ризик ні до чого?

Прага – Абсолютна більшість відвідувачів сайту Радіо Свобода – понад 65 відсотків – на запитання «Що краще: стара коаліція, нова коаліція чи дострокові парламентські вибори?» перевагу віддала останньому – виборам. Політики, тим часом, скептично оцінюють такий розвиток подій. Одні кажуть, що це невигідно державі, інші пояснюють це страхом втратити те, що мають, ще хтось упевнений: заангажованість Конституційного Суду настільки суттєва, що все буде так, як цього хочуть нинішні тріумфатори – Партія регіонів.
Отже, пересічні українці, яких ми опитали, хочуть головно дострокових парламентських виборів, або нової коаліції (понад 25 відсотків). Про стару коаліцію ніхто практично й не згадує уже.

«Все нове – краще»

– Потрібні перевибори до Верховної Ради. Прийдуть нові сили – Тігіпко, Яценюк і їхні команди, а це нові тенденції, звичайно. Якщо вони такі місця посіли на виборах, то потрібні нові сили, нові течії.

– Куплять кількох депутатів, які й створять нову коаліцію. В будь-якому випадку...

– З точки зору українського мешканця, я думаю, що краще все нове. Все нове завжди було краще. Ще краще, якщо це нове змінюється в кращу сторону.

– Чесно? Вже настільки це все набридло, що я навіть не вникаю в те, які бувають коаліції. Мені соромно про це казати, але мені справді все одно.

– Я думаю, що і для вас, і для мене ніякої різниці немає. Все залежить від того, скільки у вас на банківському рахунку.

– При старій коаліції ми вже попрацювали, ще хочемо попрацювати при новій. Буде краще...


Так вважають пересічні кияни. А ось що сказала телефоном наша слухачка з Полтавщини Р.: «Мені здається, що краще, якби були перевибори. Може б нові сили прийшли, нова, свіжа кров. Бо цей парламент... Ну, звичайно, регіони залишаться, менше буде «бютівців»... Коаліції я не бачу такої дієвої, це треба комусь змінити погляди, або змінити себе... Потрібні люди в парламенті, які будуть думати. І щоб не було дідівщини в Верховній Раді, як сказав наш російський друг Нємцов. В парламенті одні і ті ж люди. Вони так набридли, що не хочеться вмикати і слухати – тільки посміятися хіба що».

А один відвідувач нашого сайту написав: «Всі – і народ, і політики – розуміють, що перевибори – найкращий вихід із нинішньої критичної ситуації. Але політики не хочуть ризикувати, бо краще ще досидіти в комфортному парламенті, ніж після виборів опинитися на вулиці. І в цьому наша трагедія, бо насправді політики про народ не думають. А мали би!»

Так вважає народ. А що ж думають ним же обрані депутати Верховної Ради? Треба одразу сказати: думки одних та інших часом радикально різняться.

Коаліцію – за Конституцією? Це ще з якого боку подивитися...

Почнемо з ймовірної нової коаліції, оскільки стара вже стала надбанням історії. Здавалося б, бажання народу і політиків тут збігається. Щоправда, з наведеного вище опитування зрозуміло, що під час формування нової коаліції все мають вирішити гроші. Деякі політики про гроші мовчать, зате пробують переконати обивателя, що все відбувається законно, в конституційному, так би мовити, руслі.

Схоже, що депутатів фракції Партії регіонів перемога їхнього недавнього лідера Віктора Януковича на президентських виборах настільки надихнула, що створення нової коаліції у парламенті їм здалося ледве не веселою забавою.

Конституція вимагає створення коаліції лише фракціями?

Олена Бондаренко
Народний депутат від «регіоналів» Олена Бондаренко погоджується з цим, але відчай в її голосі цілковито відсутній...

«Що стосується створення коаліції в новому форматі, фактично автори законодавчої ініціативи використали таку невеличку прогалину в законі і в Конституції, які визначають, що коаліція створюється фракціями, але при більшості депутатів. Звідки і виникла ця ідея, коли можливе об’єднання двох або трьох фракцій з приєднанням нефракційних депутатів. Звичайно, це рішення буде також проходити експертизу і в Конституційному Суді, ми в цьому не сумніваємося. Але на сьогоднішній день – це єдиний шанс максимально оперативно створити нову коаліцію, створити новий уряд і вирішувати соціально-економічні завдання, що стоять перед Україною, політичні – в тому числі», – каже народний депутат.

«Ніякої прогалини в законодавстві щодо коаліції не існує»


Чи справді конституційну норму про коаліцію можна трактувати так вільно і широко?

«Бютівець», відомий юрист Сергій Власенко категорично не погоджується.

Сергій Власенко
«Ніякої прогалини в законодавстві не існує. Конституція абсолютно чітко визначає, що суб’єктами формування коаліції депутатських фракцій (вона так і називається!) є саме фракції, а не народні депутати України. І слід зазначити, що це питання не ставилося під сумнів практично ніким упродовж 4-х років із моменту вступу в дію конституційної реформи. І завжди коаліція формувалась лише фракціями. Це, до речі, підтверджено і декількома рішеннями Конституційного Суду України, який теж абсолютно чітко зазначив, що коаліція депутатських фракцій формується депутатськими фракціями. Тому ще раз: жодних прогалин нема. Але дещо цинічним виглядають зараз дії Партії регіонів і тих, хто їм допомагає в цьому, бо вони ще чотири дні тому голосом спікера парламенту Литвина вимагали від діючої коаліції підписів депутатів, а зараз внесли зміни в регламент, що таких підписів не треба, щоб їм було легше сформувати коаліцію. Тому дії, які сьогодні відбулися в парламенті з голосування в першому читанні змін до закону про регламент, а також наступні дії (якщо вони будуть мати місце) щодо формування коаліції не фракціями, а окремими депутатами, є такими, що не відповідають Конституції України і не відповідають уже існуючим рішенням Конституційного суду», – зазначає «бютівець» Власенко.

Нові вибори – «найнесприятливіший варіант для України»?


А тепер про дострокові парламентські вибори, яких так хочуть відвідувачі нашого сайту і наші слухачі.

Олена Бондаренко з Партії регіонів каже, що «перспектива дострокових виборів як один із варіантів розвитку подій можлива. Однак це, за її словами, найнесприятливіший варіант розвитку подій для України. Тому що за останні кілька років Україна практично ледве не кожний рік проводила вибори».

Сергій Власенко вважає, що багато залежатиме від Президента Віктора Януковича.

«Ситуація така: Конституція України передбачає, що у певних випадках (зокрема, коли у законний спосіб не сформована коаліція протягом 30 календарних днів) у Президента з’являється право розпустити парламент. Вважаю, якщо робота парламенту буде паралізована, або коаліція буде створена незаконно, то Президент повинен скористатися цим правом і видати відповідний указ про розпуск Верховної Ради. За умови, якщо Президент не є прихильником подвійних чи потрійних стандартів. Принаймні, саме про відсутність таких подвійних стандартів Президент заявляв під час останнього візиту до Брюсселя», – каже Власенко.

«Проблема в тому, що Конституційний Суд перебуває під політичним впливом Партії регіонів»


Але насправді «бютівець» не вірить у дострокові парламентські вибори. Він бачить інший сценарій розвитку.

«Якщо ми говоримо про практичні, прагматичні і, вибачте, деколи цинічні речі, то я переконаний у тому, що, скоріше за все, оці зміни до закону про Регламент будуть наступного тижня проголосовані остаточно. Я переконаний, що того самого дня Голова Верховної Ради ці зміни до закону про Регламент підпише і подасть на підпис Президентові. Я переконаний, що того самого дня Президент підпише ці зміни до закону про Регламент. Я переконаний в тому, що наступного дня ці зміни до закону про Регламент будуть опубліковані. Я переконаний в тому, що наступного дня після опублікування цих змін в неконституційний спосіб буде сформована так звана парламентська коаліція. Ось у чому я переконаний. І про це, до речі, сказав сьогодні один із очільників фракції Партії регіонів пан Олександр Єфремов. Він сказав, що «ми це зробимо, а ви потім ідіть до Конституційного Суду і судіться там рік, два чи три». Ну це абсолютна зрозуміла логіка. На жаль, я змушений констатувати, що Конституційний Суд знаходиться під політичним впливом Партії регіонів. Я дуже поважаю людей , які є суддями Конституційного Суду, але, на жаль, ця інституція знаходиться під політичним впливом Партії регіонів. І я думаю, що дійсно, ми будемо слухати цю справу рік, два або три. Попри існування вже декількох рішень Конституційного Суду, який підтвердив, що коаліція формується фракціями», – сказав Радіо Свобода «бютівець» Власенко.

«Заява Зварича – чистої води шантаж»

Втім, чи буде дієздатним парламент у разі створення коаліції не лише фракціями, а й окремими депутатами? На це однозначну відповідь вже дав депутат від НУНС Роман Зварич.

Роман Зварич
«Від імені демократичної опозиції я вам заявляю дуже чітко, ми вас запевняємо, що якщо ви проведете це рішення, і зліпите те, що ви називаєте своєю коаліцією, то я вам даю слово, що ця частина залу зробить все можливе, щоб цей парламент і та коаліція не могли працювати», – заявив Зварич.

Олена Бондаренко з Партії регіонів з цього приводу заявила в інтерв’ю для Радіо Свобода, що заява Зварича «насправді – це чистої води шантаж, це спроба повернути собі абсолютно нецивілізованими методами владу, або повернути себе у владу таким чином». «Ми спостерігали вже розвиток таких подій 2007 року, коли БЮТ дуже успішно використовував тактику блокування і щитових, і туалетів, і сесійної зали Верховної Ради. І вони таки досягли свого. Але, як ми знаємо, історія спершу повторюється як трагедія, а потім як фарс. У нинішній момент розвитку України повторення таких спроб буде абсолютно неефективним і неуспішним. І я думаю, що сценарій, запропонований Зваричем, просто не знайде достатнього числа прихильників у Верховній Раді», – каже Бондаренко.

Уже згадуваний «бютівець» Сергій Власенко підтвердив у розмові з нами: «Блок Юлії Тимошенко буде в опозиції і буде використовувати всі передбачені чинним законодавством способи опозиційної роботи, або опозиційної боротьби. Це – абсолютна правда і це підтвердив наш колега Роман Зварич. Саме до таких дій буде вдаватися і фракція «Наша Україна – Народна самооборона», або принаймні частина її депутатів».