Перші помилки новобраного Президента; українці неприхильні до благословення Януковича Московським патріархом (огляд преси)

Київ – Свій президентський шлях Віктор Янукович розпочав із кількох очевидних чи то помилок, чи то провокацій. Як пише газета «Нова», рішення Януковича спілкуватися з країною російською мовою і запросити на інавгурацію Московського патріарха вочевидь не додали авторитету новообраному Президентові. Відтак у журналістів виникає закономірне, на їхню думку, запитання: для чого провокувати протистояння всередині країни, якщо одним із його передвиборних гасел було «об’єднання країни»? Відповідь на це питання – в словосполученні «всередині країни». Адже, як переконує видання, зараз для Януковича значно важливіші зовнішні процеси. Йому конче потрібно бути «рукопожатим» на Заході. Про те, хто йому в цьому може допомогти: розмірковується в статті «Їхні перехрестя».

У західній демократії колишній кримінальний злочинець не може бути обраним до парламенту і на Президента, стверджує експерт газети «Україна молода». Він наголошує, що «обрання Януковича на посаду Президента означатиме тріумф євразійської моделі Путіна-Медведєва над Європою».

За даними опитування на сайті газети «День», майже 80% читачів проти того, щоб Московський патріарх Кирило благословляв Януковича на президентство. Видання зазначає, що українці дуже цінують міжконфесійний мир, тому в цій сфері треба бути особливо делікатним і тактовним. Тим більше сумно, коли релігійні питання загострюють гості України, зауважує видання. Заголовок публікації – «Більше тактовності!»

Із необхідних на проведення весняно-польових робіт 24 мільярдів гривень у сільгоспвиробників, за оптимістичними експертів, є половина суми. При цьому у агрокомпаній шанси взяти кредит мінімальні. Влада вважає, що банківська система надасть на посівну 5 мільярдів гривень. Банкіри ж, зі свого боку, впевнені, що навіть 1 мільярд буде успішним результатом. Фінансову засуху поглиблює відсутність державної підтримки. Як стверджує газета «Діло», вперше за останні більш ніж десять років держава навіть не декларує готовність підтримати агробізнес шляхом компенсації кредитних ставок або інших дотацій. Стаття називається «Що загрожує урожаєві-2010».

Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка розповідає в інтерв’ю газеті «Факти», чому в української збірної досі немає медалей на зимових Іграх-2010, про страви, якими пригощають в Українському домі, про власні рекорди і успіхи своїх синів. Заголовок інтерв’ю – «Сергій Бубка: Тягнемо на тому, що залишилось від радянських часів».