Карнавальний сезон в Італії

Типові венеціанські маски

Рим – У західних країнах святкують сьогодні Масний вівторок. Цей празник-карнавал обрядово нагадує православну Масницю. Видовищні дійства у ці дні проходять в Італії, де з’явилися перші в Західній Європі карнавали.
У лютому Італія одягає кольорову загадкову маску. Яскравий гучний маскарад крокує через увесь апеннінський чобіт від півночі до півдня. Навіть у некарнавальному Римі у вихідні легко зустріти дорослих та дітей, кумедно одягнених і розфарбованих.

«Цього року карнавальна мода повернулася назад, знову популярні костюми Червоної капелюшки, Попелюшки і героїв Уолта Діснея, міф Діснея вкотре набуває популярності», – розповіла Крістіна Перотті, візажист-гример магазину театральних костюмів.

Давній Венеціанський

Попри солідний вік, не втрачає привабливості і популярності найвідоміший Венеціанський карнавал. В історичних документах він згадувався ще у 1094 році як вулична забава перед початком Великого посту, що передує Великодню. Офіційний статус народного гуляння карнавал отримав наприкінці XIII століття.

Карнавальне вбрання у Венеції
Довгі кортежі розмальованих карет і парад яскравих масок, які робили всіх однаковими. Для бідніших верств населення це був спалах ілюзій: їм хотілося бути схожими на багатих вельмож і жартувати разом із ними. Класичною емблемою свята вважається біла маска. Та фантазія венеціанців на цьому не зупинялася. Нині вітрини магазинів міста прикрашають тисячі різних типів масок.

У крамницях-майстернях кравці-костюмери підженуть на ваш розмір будь-яке карнавальне вбрання. Прокат на один вечір коштує від 100 євро. «Це дуже гарна забава, коли є нагода перевтілитися у героїв іншої епохи, яка можливо подобалася завжди, але не траплялося ніколи, хоч театрально відчути її», – говорить учасниця карнавальної процесії у Венеції.

Сатира у Віареджо і самба у Ченто

Сатира та алегорія – головні героїні на карнавалі у Віареджо. Уздовж трьох кілометрів по набережній Тірренського моря рухаються гігантські вози, на яких карикатури із пап’є-маше заввишки 20 метрів. Традиція походить із кінця XIX століття, коли місцевий люд зчиняв бунт проти влади, не бажаючи платити багато податків.

Відтоді критика можновладців і невдволення устроєм стали характерною рисою карнавалу у Віареджо. Тому щороку святковий кортеж рясніє героями сьогодення: алегоричні персонажі італійської та міжнародної політики. Карнавальні декорації також викривають актуальні негаразди планети як, наприклад, расизм чи насильство над жінками.

Протягом п’яти неділь аж до 28 лютого вирує маскарад у Ченто, місті-побратимі бразильського Ріо-де-Жанейро. Запальний латиноамериканський стиль гуляння, безумовно, вплинув на італійський карнавал. Багато учасників, переодягнені у бразильських танцюристів самби, безліч персонажів із місцевого фольклору. Кожний маскарадний візок складається з півтисячі елементів, які рухаються і створюють таким чином діючу алегоричну сцену. Карнавальна забава у Ченто зародилася 1615 року, але найбільшої популярності у Європі свято здобуло за останні два десятиліття.