Янукович буде не гіршим, ніж Ющенко (світова преса)

Рим – В Україні офіційний переможець президентських виборів ще не оголошений, тим часом західні видання називають новим Президентом Віктора Януковича. На шпальтах європейських видань з’явилися сьогодні оптимістичні прогнози розвитку України під проводом пана Януковича. Інша актуальна тема іноземних видань – порятунок екосистеми Балтійського моря, яке визнане одним з найбрудніших у світі.
Обрання Віктора Януковича Президентом України підтверджує той факт, що ця держава стає серйозною демократією на відміну від віртуальної демократії російського зразка. Таку думку висловлює політичний коментатор Тімоті Ґартон Аш на сторінках британської газети The Guardian. Янукович прагнутиме до тісних зв’язків із Росією, йдеться у статті, але його прибічники-олігархи зацікавлені грати на обидві сторони – і для Росії, і для Євросоюзу. Оглядач переконаний, що перемога Віктора Януковича має підштовхнути ЄС до дій.

Протягом останніх 5 років Україна отримала від ЄС менше допомоги і підтримки, ніж мало би бути, пише автор. Водночас він зауважує, що самі українці часто перетворювалися на запеклих ворогів для самих себе. Автор називає Януковича «декласованим елементом» і тут же наголошує, що це український Президент, із котрим ЄС має працювати.

Великі надії коментатор покладає на дипломатичний талант Катрін Аштон, нещодавно обраного представника у закордонних справах ЄС. Вона має перетворити нудне бюрократичне представництво ЄС в Києві на яскраве дієве посольство ЄС, мовиться в публікації The Guardian. На думку автора, в Україні ще може бути заможне, вільне і європейське майбутнє. А для його наближення оглядач радить Євросоюзу спростити візовий режим для громадян України.

Ющенко отримував насолоду, провокуючи Москву – оглядач

Оуен Меттьюз, коментатор американського часопису Newsweek, переповідає кримінальну біографію Віктора Януковича та його проросійські погляди. При цьому аналітик сумнівається, що Янукович впорається з роботою Президента гірше, ніж Ющенко, котрий, як зазначає автор, популістськими обіцянками збільшив бюджетний дефіцит країни та отримував насолоду, провокуючи Москву.

Янукович ймовірно налагодить стосунки з Росією, що вигідно і для самої України, вважає оглядач Newsweek. За його висновками, Росія не дуже протестує проти вступу України до ЄС. Поліпшення відносин із сусідом, підсумовує автор, може наблизити Київ до ЄС і також врятує країну від дефолту.

Балтійське море на межі екологічної катастрофи

Австрійське видання Der Standard розповідає про екологічний саміт країн балтійського регіону, що проходить у фінській столиці Гельсінкі. Як твердять експерти, Балтика перебуває на межі екологічної катастрофи. Фінський форум покликаний залучити міжнародні інвестиції для порятунку одного з найбрудніших морів світу.

Як повідомляє автор статті, президент Литви Даля Ґрібаускайте запропонувала ухвалити резолюцію ООН щодо проблем скинутої у море хімічної зброї та боєприпасів під час двох світових воєн. А прем’єр-міністр Росії Володимир Путін скористався моментом, щоб презентувати міжнародній громадськості проект будівництва газогону «Північний потік» по дну Балтійського моря як приклад дбайливого ставлення до довкілля.