У Януковича розуміють, що порятунок для економіки йде від Заходу (світова преса)

Прага – Вже мало хто сумнівається на Заході, що судова перспектива розв’язання проблеми президентства в Україні майже нульова. Переважна більшість газета розмірковують нині більше, яким шляхом піде Україна під час президентства Віктора Януковича. Більшість західних аналітиків схильні вважати, що західний курс Києва залишиться стабільним, буде тривати зближення з ЄС, та й внутрішні реформи нова влада Януковича також змушена буде проводити, бо інакше кредитів Україна не отримає.
Чимало європейських видань цитують інтерв’ю Віктора Януковича американській телемережі «Сі-Ен-Ен», де він переконував світ у проєвропейському курсові України і рівновазі стосунків Києва між Росією та Заходом. Чеське видання «Лідове новіни» цитує слова Януковича для цієї телемережі про те, що він не є «підніжком чи ставлеником Кремля», а буде проводити врівноважену політику в національних інтересах України. Газета зі здивуванням виділяє слова Януковича для CNN про наміри його влади співпрацювати з НАТО. А питання «стосовно членства у цій організації має вирішити український народ на національному референдумі», – цитує чеська газета нового ймовірного главу держави і наголошує, що це сказав Янукович, який ще нещодавно був категорично проти членства України в НАТО. «Лідове новіни» також виділяють обіцянки Януковича привести державу за 10 років «до двадцятки найсильніших економік світу» і про те, що його країна має вирішити з Росією проблему стабільності енергетичного постачання, а з ЄС – укладення угоди про вільну торгівлю. Чеське видання також виділяє слова за 5 хвилин Президента України про те, що для нього Європа буде також орієнтиром у покращенні рівня життя українців.

Впливова «Нью-Йорк Таймз» оприлюднила статтю колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера, котрий вважає, що у разі оперативних кроків Віктора Януковича на посаді Президента «він міг би не лише підняти настрій Заходу, але й вилікувати США та європейців від синдрому «стомленості Україною». Пайфер також вважає, що після констатації «нездатності Ющенка та Тимошенко виконати обіцянки Помаранчевої революції» Захід повинен привітати Януковича, притягнути та заохотити його до вирішення проблем стабілізації в Україні. США і ЄС, на думку Пайфера, повинні послати Януковичеві сигнал щодо порядку денного реформ в Україні і необхідності твердого притримування певних принципів дій у трьох ключовий напрямках. Перший: визнання за Януковичем його обрання як демократичного лідера, котрий зобов’язаний продовжувати демократичну лінію, якщо не бажає зіпсувати стосунки із Заходом. Другий: розуміння Заходом деяких відмінностей зовнішньої політики за Януковича має підтвердитись відкритістю дверей для інтеграції і співпраці Києва і з ЄС, і з НАТО. В Україні мають лише продемонструвати, як далеко вони готові йти в цьому напрямку. Третій: Захід не може зробити більше для України за самих українців, і він судитиме про дії нового глави держави, виходячи із серйозності його реальної політики, котра вільна у способах, наприклад, реформування ключових галузей, зокрема, енергетики, але відмова від них потягне за собою відмову Заходу прийти на допомогу та застереження для МВФ від поспішного продовження пільгового кредитування України. Якщо ж Київ не захоче за Януковича інтенсифікувати політику демократичних перетворень й стати кращим партнером для Європи, то, на думку Стівена Пайфера, «втома від України на Заході буде лише зростати».

Впливова «Файненшел Таймз» висловлює відкриті сумніви у послідовності нової української влади щодо майбутніх реформ у державі, хоча Віктор Янукович і обіцяв у разі перемоги йти шляхом саме ринкових реформ. Газета посилається при цьому на багатьох критиків Януковича, що він може продовжити з усіх сил задовольняти конкурентні інтереси його покровителів з числа олігархів, які задля цього й контролюватимуть владу, більше, аніж просувати економічну модернізацію. «Файненшел Таймз» цитує тут західних впливових експертів із ЄС, котрі вважають, що українські олігархи дуже боляче реагують на вільну ринкову конкуренцію, до якої закликають рухатися Україну реформісти на кшталт Віктора Пинзеника. Впливова лондонська газета наводить міркування експертів про те, що багато залежатиме для так необхідних реформ від того, кого нова влада призначить главою уряду. Чи виправдаються сподівання на прихід сюди сучасного менеджера Сергія Тігіпка? Тут також відзначається важливість врегулювання Януковичем суперечності з МВФ щодо політики підвищення пенсій та скасування податків для малого і середнього бізнесу. «Файненшел Таймз» також вважає важливим, як вийде нова влада з «газового глухого кута» – створенням газового консорціуму за участі України, ЄС та Росії чи ж поверненням старих «фірташівських схем» газового господарювання.