Чи можливий третій етап президентських виборів. Реформа шкільної освіти: знову 10-річка? (Огляд преси)

Київ – Юлія Тимошенко не визнає поразки у президентських виборах. Її блок готується оскаржувати в судах результати голосування у другому турі. Однак, як стверджує експерт «Газети по-українськи», третій тур президентських виборів малоймовірний. Юлії Тимошенко може забракнути найголовнішого – позитивних результатів у судах. Як Юлія Володимирівна може бути впевнена у рішенні Вищого адміністративного суду, яке відкриє їй дорогу у третій тур, якщо до цього у стислі терміни слід буде отримати позитивні вердикти місцевих і обласних апеляційних судів? На це треба не менше місяця, вважає видання.

Перед Юлією Тимошенко завдання стояло просто нездійсненне. Їй необхідно було добрати щонайменше 25 відсотків голосів. Практика України та інших країн демонструє, що таке практично нікому не вдавалося. А той розрив, що залишився, як переконує дописувач газети «День», відображає не стільки докладені зусилля, скільки стратегічні й тактичні помилки, в тому числі й Партії регіонів. Адже її кампанія була абсолютно не креативною, рясніла невдалими висловами її кандидата і була орієнтована на інерцію виборця. З урахуванням тих, хто голосував проти всіх, він, узагалі-то, виявився в меншості. І ще один тривожний для Віктора Януковича знак: Київ проголосував проти нього. А якщо столиця не підтримує, то доброго чекати нічого, зазначають журналісти.

Кабінетові Міністрів вдалося у січні збільшити доходи до держбюджету більш як на третину. Але це, як пише газета «Голос України», не означає, що з бюджетними доходами все гаразд. По-перше, додатковим джерелом доходів у січні став невідшкодований ПДВ. По-друге, навіть наявність таких високих доходів у січні не гарантує фінансування всіх бюджетних статей і обслуговування наявних боргів. По-третє, з огляду на політичну нестабільність, дефіцит Пенсійного фонду, високу динаміку соціальних виплат і дотаційні ціни на природний газ країна потребує вагоміших змін в економічному розвитку, ніж прогнозуються на 2010-й. Заголовок статті – «Запит на реаліста».

Незабаром в Україні можлива шкільна реформа: повернення від 12-річної системи повної середньої освіти до 10-річної. Законопроект, який це передбачає, розроблений депутатом Анатолієм Гриценком, розглядатиметься у Верховній Раді вже наступного тижня. І якщо Партія регіонів виконає передвиборні обіцянки, цей закон парламентарі можуть ухвалити вже у березні. Відтак 1 вересня школа може повернутися до 10-річної системи навчання. Про те, як до цього ставляться вчителі і батьки учнів, розповідає газета «Сегодня».