Кримський БЮТ заявляє про суттєві порушення під час голосування в автономії

Керівник кримського виборчого штабу Юлії Тимошенко Андрій Сенченко

Сімферополь – У Криму виборці голосували переважно за Віктора Януковича, тут, за попередніми даними, він отримав понад 800 тисяч голосів. Проте представники його опонента стверджують, що під час голосування зафіксували чимало порушень. Голова кримського виборчого штабу Юлії Тимошенко Андрій Сенченко заявив, що б'ютівці вимагатимуть перерахування голосів у деяких територіальних комісіях, а на деяких дільницях – визнання виборів недійсними.
Андрій Сенченко переконаний, що є чимало підстав не тільки для таких різких заяв, але й для реагування правоохоронців і судових органів. Серед суттєвих порушень він назвав масовість зареєстрованих випадків підвозу виборців на дільниці для голосування. Андрій Сенченко вважає це прихованим підкупом виборців і заявив, що під час підвозу фіксувалася незаконна агітація.

Грубим порушення він також назвав практику виїзного голосування, коли до нього залучалися лише два члени виборчкому і обидва – від кандидата Януковича. За словами Сенченка, це відбувалося масово, але всі ці випадки б'ютівцями зафіксовані і задокументовані.

Крім того, безліч випадків, коли керівники комісій від Віктора Януковича не погоджуються перераховувати бюлетені, якщо пакети з ними пошкоджені. Саме тому, за словами Андрія Сенченка, представники кандидата Юлії Тимошенко у виборчкомах Криму законно вимагають провести перерахунок голосів у цілій низці дільниць регіону, але ніяким чином не намагаються штучно затягнути підбиття підсумків голосування, як у цьому їх уже звинуватили представники Партії регіонів.

На б'ютівців спустили прокуратуру

Голова кримського парламенту, регіонал Анатолій Гриценко
Голова кримського парламенту, регіонал Анатолій Гриценко сьогодні закликав правоохоронні органи вжити заходів, щоб не допустити затягування підрахунку голосів у Криму. Кримська прокуратура відреагувала на це швидко, порушивши кримінальну справу за фактом «перешкоджання роботі територіальної виборчої комісії округу № 2 під час проведення виборів Президента України». За її даними, деякі члени виборчкому свідомо ухилялися від виконання покладених на них обов’язків.

Керівник кримського виборчого штабу Віктора Януковича Анатолій Могильов
Разом з тим голова кримського виборчого штабу Віктора Януковича Анатолій Могильов заявив, що масових порушень під час голосування у Криму не було і закликав якнайшвидше здавати протоколи з «мокрими» печатками.

Попри всю гостроту після виборчих заяв, місцеві оглядачі відзначають велику різницю між нинішніми виборами і президентською кампанією 2004 року – насамперед, в атмосфері. Вона набагато спокійніша. Як відзначають міжнародні спостерігачі, значно менший тиск на виборців із боку влади, значно більше свободи слова.

І результат не забарився. Хоча лідер Партії регіонів, яка в Криму є партією влади, і отримав тут понад 78 відсотків голосів, це на 4 відсотки нижче, аніж 5 років тому. Разом з тим, результат Юлії Тимошенко (за попередніми даними, більше 17 відсотків) на 3 пункти вищий, аніж результат Віктора Ющенка 2004 року. Водночас слід відзначити суттєве, на 7 відсотків, зниження явки виборців. І це при тому, що місцева влада усіляко стимулювала підвищення виборчої активності кримчан.