Хто стане новим господарем Білого дому у Вашингтоні?

Білий дім матиме нового господаря - Вибори Президента у США, згідно з американським законодавством відбуваються кожні чотири роки у перший вівторок після першого понеділка місяця листопада. Цього року це – 4 листопада. У цей же день відбуваються вибори усіх (440) конгресменів Палати представників, які обираються на термін двох років. А до Сенату США обирається на термін шести років одна третина зі 100 сенаторів. У низці штатів відбуваються вибори губернаторів і місцевих органів влади та проводяться голосування з місцевих питань.

Президент Джордж Буш відходить - Джордж Буш 20 січня 2009 року опівдні завершує другий президентський термін, допустимий американським законодавством. На його місце прийде 44-й Президент США, обраний на виборах 4 листопада 2008 року.

Передвиборна баталія серед демократів - Президентська кампанія у США, яка набрала повних обертів ще торік, стала безпрецедентною в історії держави. Вперше головна боротьба за Білий Дім розгорнулася між жінкою і афроамериканцем – сенатором від штату Нью-Йорк Гілларі Клінтон та сенатором зі штату Ілінойс Бараком Обамою. Однак, оскільки обидва політики належать до Демократичної партії, лише один із них став офіційним партійним кандидатом на президента.

Переміг Барак Обама - На з’їзді Демократичної партії у Денвері 28 серпня 2008 року делегати підтримали сенатора Барака Обаму, який став першим за всю історію країни афроамериканцем, що балотується на президента від найбільшої політичної сили. Його напарником на посаду віце-президента офіційно став сенатор Джо Байден, запропонований самим Бараком Обамою. Сенатор зі штату Ілінойс Барак Обама з’явився на американській політичній арені лише 3 роки тому, але миттєво набув статусу молодої зірки. 45-річний юрист, який походить із родини першого покоління емігрантів, Барак Обама уособлює для багатьох «політику зміни» та «американську мрію». Барак Обама президентську кампанію проводив під гаслом зміни діяльності політичного істеблішменту Вашингтона.

Найстарший кандидат - На з’їзді Республіканської партії 4 вересня 2008 року, що відбувся в місті Сент-Полі в штаті Міннесота, сенатора від штату Арізона Джона МакКейна офіційно висунули кандидатом на голову держави. 72-річний Джон МакКейн став найстаршим кандидатом в історії США, який балотується на перший термін президентства. Разом із ним кандидатом на посаду віце-президента делегати з’їзду Республіканської партії висунули 44-річну Сару Пейлін, губернатора штату Аляска. Вперше на цю посаду від республіканців висунуто жінку. Виступаючи перед делегатами з’їзду, МакКейн пообіцяв у випадку обрання «змінити Вашингтон». Він заявив, що не залишить проблеми країни наступному поколінню.

Вшанування жертв – поза політикою - Кандидати на президента республіканець Джон МакКейн і демократ Барак Обама призупинили передвиборні кампанії і спільно у Нью-Йорку вшанували жертв терактів 11 вересня. Напередодні передвиборні штаби кандидатів виступили зі спільною заявою, в якій мовилося, що Обама і МакКейн відвідають жалобну церемонію як прості американці, і що вони на 24 години зупиняють передвиборну кампанію. На церемонії в Нью-Йорку виступив мер міста Майкл Блумберґ. Він зазначив, що американці приходять кожного року на місце трагедії, «щоб побути разом із тими, хто любив і втратив найдорожче; щоб згадати про день, який почався так само, як багато інших днів, але закінчився так, як не закінчувався жодний із них». Під час жалобної церемонії, як минулими роками, зачитали імена майже трьох тисяч загиблих. Жертвами терористів 11 вересня 2001 року у Нью-Йорку стали громадяни 90 країн світу, в тому числі двоє громадян України і 12 вихідців із України.

Фінансова криза – у центрі передвиборних перегонів - Кандидати на посаду президента призупинили щераз передвиборну кампанію у зв’язку зі спалахом фінансової кризи у США, яка відтак стала глобальною. У Вашингтоні 25 вересня під головуванням президента США Джорджа Буша відбулося засідання щодо оздоровлення фінансової системи країни. У роботі наради взяли участь лідери Конгресу США та кандидати на президента – демократ Барак Обама і республіканець Джон МакКейн. Відтак, 2 жовтня Сенат США схвалив план фінансового порятунку. Законопроект передбачає, серед інших заходів, надати право Міністерству фінансів витратити загалом до 700 мільярдів доларів для викупу в банків безнадійних іпотечних боргів із метою оживити ринки капіталу. За оновлений текст законопроекту проголосували 74 сенатори, проти були 25. Обидва кандидати на президента, демократ Барак Обама і республіканець Джон МакКейн, голосували «за».

Кандидати на віце-президента провели лише одні теледебати - Кандидати на посаду віце-президента США провели 3 жовтня передвиборні теледебати. Сенатор-демократ Джо Байден та губернатор штату Аляска Сара Пейлін, яка представляє Республіканську партію, у Сент-Луїсі (штат Міссурі) упродовж 90 хвилин обговорювали питання економіки та зовнішньополітичні проблеми. Сенатор-демократ Джо Байден, який іде на вибори спільно з Бараком Обамою, звинуватив кандидата від республіканців Джона МакКейна у нерозумінні ситуації. А Сара Пейлін розкритикувала плани Обами щодо виведення війська з Іраку. Вона назвала наївними його твердження про можливість переговорів із лідерами Ірану, Північної Кореї та Куби. Це були єдині заплановані дебати між Байденом та Пейлін.

Обидва кандидати підтримують Україну - Обидва кандидати на президента США підтримують членство України і Грузії в НАТО. Джон МакКейн і Барак Обама в перебігу своїх перших теледебатів 27 вересня також критикували Росію за вторгнення до Грузії. Хоча вже тут їхні позиції дещо різняться. Україна і Грузія вільні у своєму виборі щодо приєнання до НАТО, якщо виконають вимоги для вступу, заявив Барак Обама. Кандидат від Демократичної партії додав, що обидві ці країни мають отримати План дій для членства в НАТО негайно, щоб відразу розпочати підготовку до вступу. США підтримають «природний процес» вступу України і Грузії до НАТО, заявив і Джон МакКейн. Кандидат від Республіканської партії закликав запевнити українців, що США залишаються їхнім другом і союзником. Барак Обама вважає, що «дуже агресивна» Росія нині становить загрозу мирові й стабільності всього регіону, тому США мають переглянути своє цілісне ставлення до Росії. Водночас кандидат від Демократичної партії

Хто кращий для України? - Хто кращий для України – Обама, чи Маккейн? Професор політології Києво-Могилянської Академії Олексій Гарань очікує, що в разі якщо президентом США стане Джон Макейн, то він буде жорсткіше ставитися до Росії. Він не буде озиратися на Москву і тому активніше просуватиме Україну до Заходу. Відомий український дипломат і письменник, колишній посол України у Вашингтоні Юрій Щербак також очікує, що господар Білого Дому-демократ буде проводити м’якшу політику щодо Росії, а це віддзеркалиться й на Україні. Якість співпраці Києва і Вашингтона залежатиме передовсім від України, переконаний дипломат Юрій Щербак. Голова закордонного комітету Верховної Ради, перший посол України у Вашингтоні, а нині бютівець Олег Білорус вважає, що для України не має значення, хто прийде до влади у Вашингтоні, тому що обидва кандидати, на його думку, усвідомлюють значення України для європейської безпеки. Разом з тим Олег Білорус сподівається, що новий керманич Америки зможе

Фінішний етап кампанії - Під час телевізійних дебатів кандидати на посаду президента подали собі руки. Однак в останні дні перед голосуванням передвиборні баталії в повному розпалі. Опитування потенційних виборців в останні тижні перед виборами проводяться щодня. Напруження боротьби відчувається мало не фізично. Обидва кандидати буквально мешкають на колесах і на крилах, зафрахтовані авіалайнери дають їм змогу протягом дня виступати у декількох містах. 4 листопада американські виборці скажуть останнє слово, хто буде новим господарем Білого дому у Вашингтоні.