Ні Янукович, ні Тимошенко не можуть бути гарантами справжніх реформ в Україні (світова преса)

Прага – Оглядачі світових газета продовжують аналізувати перебіг президентської кампанії в Україні. Окрім прогнозів на другий тур, аналітики переймаються питаннями про майбутнє демократичних реформ в Україні та геополітичне місце української держави в найближчому майбутньому. Деякі впливові експерти вважають, що Україна відкочується із завойованих раніше демократичних позицій назад і стає ключовим моментом для відновлення Москвою економічних і стратегічних позиції на теренах колишнього Радянського Союзу. Йдеться також про те, що політичні угруповання довкола двох кандидатів на посаду Президента України, як Януковича, так і Тимошенко, переймаються не підготовкою до так необхідних у державі політичних та економічних реформ, як боротьбою за захоплення повного контролю над всіма гілками влади в Україні.
Джордж Вітман, експерт американського впливового часопису «Амерікен Спектатор», вважає, що Україна скочується назад зі шляху демократії й реформ і справа не лише у тому, що колишній фальсифікатор виборів 2004 року знову претендує на президентське крісло в державі, а й у тому, що колишня соратниця Президента Ющенка з помаранчевого табору, Юлія Тимошенко, «вибрала шлях прагматичних, за її словами, стосунків із Росією після кількох дружніх зустрічей з Птуіним, який запропонував те, що Тимошенко сприйняла як задовільний результат». На думку експерта зі США, є «фактом, що Україна перебуває сьогодні у ще гіршому становищі, як була у дні революції 2004 року». Вітман наводить оцінку української ситуації речником ЄС, котрий вважає, що «корупція, бюрократизм, адміністративна протидія у всьому – це ті речі, котрі відповідають інтересам тих, хто управляє сьогодні українською економікою». Американський експерт також наголошує, що «навіть багата, гарненька та недурна Юлія Тимошенко відкрито відмовилася від її протистояння російському впливові в обмін на політику, котра базується на пристосуванні для бажаної, вірогідно, переваги. А при ній же російські підприємці викупили контроль над однією з головних стальних груп України, яка опинилася у катастрофічному стані внаслідок кризи, резюмує американський оглядач. Вітман також наголошує на сторінках «Амерікен Спектатор», що у стратегічній меті Путіна та Медведєва «створення стратегічного передового оборонного буфера з держав колишнього СРСР, Україна займає суттєве місце».

Оглядач Сабіна Завадзкі стверджує на сторінках лондонської «Індепендент», що два кандидати на крісло Президента України, котрі вступлять у завершальну суперечку 7 лютого, не дають собі звіту, що ніхто з них не готовий вирівняти катастрофічний економічний крен держави та створити дієві механізми влади. Автор статті також вважає, що як Янукович і його оточення, так і Тимошенко з її компанією, бажають одного – абсолютної влади, тоді, як в інтересах українського суспільства, пошук широкого політичного компромісу з метою стабілізації ситуації в Україні. «Олігархи з боку Януковича, ймовірно, прагнуть зберегти жорсткий контроль над економікою і головними підприємствами та повністю контролювати політику. Та й сам Янукович, якщо програє, то може цілком зникнути з політики, а його Партія регіонів розколотися», – наголошує Сабіна Завадзкі і додає до цього, що «амбіції Тимошенко до повного контролю за владою можуть підштовхнути її до оголошення дочасних парламентських виборів...». «Від неї, як нестримної популістки, також не очікують фундаментальних структурних реформ, яких Україна так потребує. Тимошенко порушила своє слово перед МВФ і досі не підвищила внутрішні ціни на газ, бо вона не хоче ризикувати такими непопулярними кроками уряду та піддавати ризику результати президентських виборів», – підсумовує оглядач «Індепендент». Сабіна Завадзкі резюмує, що «немає ніяких гарантій, що обидва нинішні конкуренти в змозі віднайти компроміс».

Польська «Ґазета Виборча» аналізує можливі результати голосування 7 лютого в Україні і вказує на вельми важке завдання для Тимошенко, щоб наздогнати переможця першого туру, Віктора Януковича і, тим більше , перемогти його на цих президентських перегонах. Газета наводить слова одного з експертів із Києва, який вважає, що у нинішній українській ситуації «подолати розрив у понад 10 відсотків буде надзвичайно важко» і для цього табору Тимошенко необхідно мобілізувати електорати Яценюка і Тігіпка. Але не варто забувати, цитує далі «Ґазета Виборча» оцінку Віктора Небоженка, що «виборці Януковича дуже дисципліновані».

Інша польська газета – «Жечпосполіта» – наголошує, що у разі перемоги того, чи іншого кандидата, зостанеться незадоволеною половина України. Газета також відзначає, що велику роль у цих виборах відіграють олігархи на кшталт Ріната Ахметова, Дмитра Фірташа, Костянтина Жіваґо, Петра Порошенка. Тут також наводяться фінансово-статистичні підрахунки статків олігархів та мовиться про явну перевагу багатіїв, котрі перебувають на боці Януковича.