Гаїті після землетрусу чекає на допомогу посеред мародерства

Тіло мертвого чоловіка з руками, зв'язаними за спиною, знайдене зранку у центрі гаїтянській столиці Порт-о-Пренсі, 18 січня 2010 року

Прага – На Гаїті після минулотижневого руйнівного землетрусу розгорається мародерство й насильство. Потерпілі, яким не можуть доставити гуманітарну допомогу, дедалі більше впадають у відчай.
Поліція ООН, уже кілька років розташована на Гаїті як частина Стабілізаційної місії ООН, чи не єдина сила, яка цими днями протистоїть мародерам, головним чином у зруйнованій землетрусом гаїтянській столиці Порт-о-Пренсі. Переважно ж, за словами очевидців, грабіжники діють практично безкарно – місцевої поліції чи армії на вулицях серед руїн практично немає.

Та головні грабунки – це нальоти на зруйновані крамниці, в першу чергу продуктові. Голова миротворчої місії ООН Ален Ле Руа каже, що головна причина нападів – брак допомоги потерпілим. «Звичайно, стаються інциденти час від часу, спорадичні інциденти, переважно через відчай людей, яким бракує їжі й води», – заявив він.

Один із мародерів сказав кореспондентові агентства «Ройтерз», що таких, як він, багато – людей, які не бачать іншого виходу, як вижити їм та їхнім родинам, що втратили житло і майно, у той час як гуманітарної допомоги їм не дістається вже понад тиждень.

«Ми тут шукали щось поїсти, бо ж досі допомоги так і не було. Таких людей багато, дуже багато, хто у відчаї прагне води, їжі і якоїсь підстилки для сну», – каже він.

Та є й просто кримінальники, каже гаїтянський журналіст П’єр Ґотсон в інтерв’ю Радіо Свобода, – адже землетрус зруйнував і в’язниці.

«Безпека стала справжньою проблемою. Понад 5 тисяч в’язнів потрапили на волю. За даними, які я отримав учора вранці, вони вже почали організовуватися в банди, здатні влаштувати проблеми – наприклад, зводити рахунки між собою, мститися поліції чи вчиняти напади й збройні грабунки», – каже журналіст.

Щоправда, П’єр Ґотсон запевняє, що є й позитивні приклади – скажімо, самоорганізації потерпілих для пошуку жертв під руїнами.

А представники армії США, яка прийшла на допомогу Гаїті, вважають, що випадки насильства розрізнені і не становлять загрози гуманітарним зусиллям.

Допомога надходить надто повільно

Та й без насильства ці зусилля насправді перебувають під серйозною загрозою: розподіл гуманітарної допомоги серед значних руйнацій іде дуже повільно. Аеропорт Порт-о-Пренса не встигає приймати літаки з допомогою і мусив завернути кілька з них. Та й ті, які приземлилися, не вдається швидко розвантажити, а вже доставка на місця взагалі зривається.

Дійшло до того, що американська авіація почала в понеділок скидати їжу й воду на парашутах у потерпілі регіони навколо Порт-о-Пренса. Це вважають крайнім заходом, до якого вдаються, коли іншого виходу немає, – через його безконтрольність, яка може спровокувати й боротьбу за ці гуманітарні вантажі.

І, нарешті, ще одна проблема – санітарна. Тепер побоюються, що від землетрусу загинули, не виключено, й понад 200 тисяч людей. За словами урядовців, наразі з руїн дістали й нашвидкуруч поховали близько 70 тисяч тіл; решта далі розкладаються в зруйнованих кварталах. А поруч, на відкритих ділянках, просто неба живуть люди, що вижили – вони або втратили житло, або бояться повернутися до потрісканих будинків, а про бодай якусь санітарію за відсутності води й каналізації там не йдеться.

Тим часом на допомогу Гаїті Організація Об’єднаних Націй готується збільшити кількість своїх миротворців і поліції: до близько 9 тисяч мають ближчим часом додатися ще 3 з половиною тисячі.

Так само й Сполучені Штати, війська яких уже допомагають із безпекою й розподілом допомоги на Гаїті, планують надіслати ще більше військових, щоб довести їхню кількість у самій країні й у морській допомоговій операції до 10 тисяч.