Гаїті чекає на міжнародну допомогу після руйнівного землетрусу

Прага – Гаїті, одна з найбідніших держав світу, не може оговтатися від давно не баченого в цих краях руйнівного землетрусу, що практично знищив столицю країни і вбив, можливо, десятки тисяч людей. Тим часом після вівторкового землетрусу до Гаїті починає прибувати перша міжнародна допомога.


Тисячі гаїтянців, мешканців найбільш потерпілого міста, столиці Порт-о-Пренса, провели вже другу ніч на вулицях серед руїн після 7-бального землетрусу, найгіршого принаймні за 200 останніх років, що стався надвечір у вівторок із епіцентром поблизу двомільйонної столиці. Після першого, найсильнішого поштовху сталося ще кілька, і будівлі, що встояли, виглядають надто ненадійним прихистком.

Повні обсяги руйнацій і жертв досі не з’ясовані і, за оцінками, стануть відомі тільки ще через добу чи дві.

Ці дві наступні доби будуть визначальними і в тому, скільки вдасться врятувати потерпілих із-під руїн, на які перетворилося практично все місто. Тим часом, за даними кореспондентів, якихось організованих зусиль у цьому напрямкупоки що не видно.

Не виключено, що внаслідок землетрусу загинули десятки тисяч людей. Прем’єр-міністр Гаїті називає навіть число, що перевищує сто тисяч.

Гаїті дуже потрібна допомога

Мешканці Порт-о-Пренса сподіваються на допомогу міжнародної спільноти. «Дуже багато людей помирає. Нам потрібна допомога, міжнародна допомога. Не стало лікарень, електрики – нічого. Немає їжі, телефонного зв’язку, води. Дуже багато людей помирає», – розпачливо розповідав кореспондентові агентства «Ройтерз» один із гаїтян.

За оцінками Червоного Хреста, допомоги можуть потребувати до трьох мільйонів гаїтян, третина населення країни. І перша допомога вже починає надходити.

До Гаїті вже прибули літаки з Китаю й Франції, мають ближчим часом прибути з інших країн ЄС, із Росії, Канади, держав Латинської Америки. Вони привозять гуманітарні вантажі й команди рятувальників.

Сполучені Штати надсилають також майже 6 тисяч своїх військових на допомогу рятувальним зусиллям. Президент Барак Обама заявив про солідарність США з Гаїті й оголосив також про значну фінансову допомогу.

А Міжнародний комітет Червоного Хреста відкрив сайт в інтернеті, який має на меті дати змогу людям знайти родичів, доля яких ще не відома. За кілька годин на ньому вже зареєструвалися майже півтори тисячі людей.