Росія вже не бачить проблем із транзитом нафти через Україну

Нафтогін «Дружба» в Угорщині

Проблем із постачанням нафти з Росії до країн Європи через територію України через пропоновані Києвом додаткові умови транзиту, як виглядає, не буде, заявив сьогодні вранці віце-прем’єр-міністр Росії Ігор Сєчин. За його словами, на переговорах про ці нові умови Україна стала «гнучкіше сприймати» пропозиції Росії.
«Діалог іде, і жодних проблем ми не бачимо для наших споживачів», – сказав Сєчин журналістам, перебуваючи у Владивостоку на російському Далекому Сході.

Навіть якщо сторони до 1 січня не домовляться про нові умови контрактів, це не відобразиться на постачанні нафти європейським споживачам, запевнив він і додав, що про це вже повідомили Словаччину, Угорщину й Чехію, які отримують російську нафту південною гілкою нафтогону «Дружба» через Україну.

Україна, сказав російський віце-прем’єр, запропонувала збільшити тарифи на транзит нафти і змінити ще низку положень чинних контрактів, зокрема, скоротити термін виходу з домовленостей при зменшенні обсягів транзиту до 30 днів, тоді як Росія наполягає на 60 днях.

Він додав, що після початку переговорів із Україною Росія, як передбачають домовленості з Євросоюзом, повідомила про це Єврокомісію.

Київ теж заспокоює європейських споживачів

У Києві ще вчора ввечері Міністерство закордонних справ запевнило, що жодної загрози зупинки постачання нафти до країн Європейського Союзу немає, як і на території України немає жодних причин або підстав для стурбованості щодо невиконання Україною своїх зобов’язань із транзиту нафти.

Україна була і є надійним та прогнозованим транзитером нафти, наголосили в МЗС.

У заяві міністерства мовиться, що питання між суб’єктами господарювання щодо гарантованих обсягів постачання нафти нафтопроводом «Дружба» та через нафтотермінал «Південний» практично врегульовані, всі питання на корпоративному рівні зняті, і співпраця між компаніями «Укртранснафта» і російською «Транснєфть» триває «на взаємовигідних та економічно обґрунтованих умовах».

У тому, що з українського боку немає жодної загрози для транзиту російської нафти європейським споживачам, запевняв учора й «Нафтогаз України».

Фахівці двох країн ведуть переговори щодо підписання щорічної додаткової угоди до чинного довгострокового контракту і узгоджують обсяги транзиту російської нафти й інші короткотермінові умови, домовленості за якими закінчуються 31 грудня, заявили в українській компанії.

Росія попереджала, що може зупинити нафту

Раніше вчора Європейська комісія повідомила Словаччину, Угорщину й Чехію, що Росія попередила Брюссель про можливість припинити постачання нафти через Україну до цих трьох країн через суперечку про вартість і умови транзиту українською територією.

Окремо вчора президент російської нафтотранспортної монополії «Транснєфть» Микола Токарев заявив агентству Reuters, що українські політики встановлюють нові «неприйнятні» умови транзиту нафти через порт Південний під Одесою і, якщо найближчим часом не буде домовленості, цей транзит узагалі припиниться.

Іще в п’ятницю нафтотрейдери повідомили агентство, що «Транснєфть» попередила їх про скасування програми поставок нафти через порт Південний на січень в обсязі 500 тисяч тон, які переспрямують через інші напрямки.

Минулого тижня уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський повідомляв, що Україна веде переговори про підвищення для Росії ставки транзиту нафти українськими нафтопроводами і розраховує домовитися про таке підвищення до 1 січня наступного року.