США допомагають Польщі в пошуках родовищ природних енергоносіїв

Варшава – Польський підрозділ американської компанії Chevron дістав від уряду Польщі 5-річну ліцензію на пошуки й видобуток нафти й газу в Люблінському воєводстві, неподалік від польсько-українського кордону. Очікують, що американська компанія допоможе Польщі у пошуках альтернативних джерел енергії, а для вирішення проблем видобутку блакитного палива запровадить найсучаснішу технологію.
Американська компанія проводитиме сейсмічні й бурильні розробки місцевих родовищ, що їх фахівці називають «shale gas», де газ не у вільному стані, а розчинений у геологічних покладах. Хоча польські геологи вважають неефективними для використання такі нетрадиційні родовища, однак паливні компанії США володіють технологією, що дозволяє на комерційному рівні проводити видобуток блакитного палива.

Віце-міністр довкілля Польщі Яцек Єзерський зазначає: «План доволі нескладний. Уряд хоче знати, чи в Польщі є нетрадиційні родовища газу. Не секрет, що нині з таких нетрадиційних родовищ у США видобуток газу сягає 10 відсотків енергетичного балансу країни, а в перспективі цей показник дорівнюватиме навіть 30 відсоткам. Чому цього не може бути у Європі?»

У розмові з Радіо Свобода Яцек Єзерський не сказав, яке значення для енергетичного балансу країни матиме укладений минулого тижня довгостроковий договір із російською компанією «Газпром» на постачання газу до Польщі. Втім, він сподівається, що успіх пошукового проекту за участю американських компаній виразно позначиться на проведенні диверсифікації джерел постачання нафти і газу. Такі сподівання мають міцний фундамент, бо за останніх два роки у Польщі головним світовим енергетичним компаніям надано 30 пошукових ліцензій

«Ми переконані, що в разі успіху згаданого пошукового проекту, цей, так би мовити, «новий» нетрадиційний газ стане головним елементом енергетичного балансу Польщі», – зазначив Яцек Єзерський.

Нові робочі місця і додаткові надходження до бюджету

Зараз, за офіційними даними, в енергетичному балансі країни газ із місцевих родовищ становить 30 відсотків усього блакитного палива, що його споживає Польща.

У Люблінському воєводстві тішаться перемогою американської компанії Chevron. Мер міста Звєжинець Ян Скіба сподівається, що коли пошуки родовищ газу будуть успішними, тоді ціна на газ для місцевих споживачів знизиться, як це сталося в інших населених пунктах Люблінського регіону, де видобуток газу почали раніше.

«Успіх пошукових робіт однозначно призведе до розвитку нашого міста. По-перше створюватимуться нові робочі місця, а також американська компанія сплачуватиме місцевій владі податки на суму до двох відсотків вартості інвестиції. Це означає серйозні надходження до нашого бюджету», – зауважує мер міста Звєжинець.