Ющенко і Тимошенко вітають українців із рішенням УЄФА щодо Євро-2012

Президент Віктор Ющенко вітає українців з рішенням УЄФА про проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року у чотирьох українських містах.

«Це наша перемога. Слава Україні!» – заявив сказав Президент, виступаючи на урочистостях з нагоди 70-ї річниці утворення Рівненської області.

Він назвав рішення УЄФА великою перемогою України, зауваживши, що так далеко на Схід Європи чемпіонат ще не проводився.

Віктор Ющенко пригадав, як 2,5 роки тому переконував УЄФА, що кращого місця для проведення Євро-2012, ніж Польща та Україна, немає. «І я радий, що разом з моїм другом Лехом Качинським (Президент Польщі – ред.) ми знайшли аргументи для прийняття цього політичного рішення», – зазначив Президент.

«Я вітаю рішення Спілки європейських футбольних асоціацій (УЄФА), яким підтверджено статус Донецька, Львова, Харкова як приймаючих міст фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу, а Києва – як міста проведення фіналу чемпіонату”, – заявив Президент.

«Сьогодні – наша спільна велика перемога, перемога всієї України. Ми гідно пройшли разом з нашими польськими та європейськими партнерами весь шлях від квітня 2007 року, коли отримали право приймати у себе Євро-2012, до сьогодні, коли було підтверджене проведення чемпіонату в Україні та Польщі», – сказав Віктор Ющенко.

А вже голова уряду Юлія Тимошенко на прес-конференції в Кабінеті Міністрів зазначила: «Я вітаю Україну з цим рішенням, це прекрасна новина. Заради таких перемог, особливо у важкий кризовий рік, варто було і днями, і ночами всій країні працювати».

Тимошенко розраховує на відкликання вето до закону про фінансування Євро-2012

Прем’єр-міністр висловила сподівання, що Президент Віктор Ющенко схвалить закон про зобов’язання Національного банку перерахувати 9,8 мільярда гривень на підготовку до чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

«Я вірю, що після такої перемоги України щодо визначення чотирьох міст для проведення Євро-2012 Президент відкличе своє вето від закону про фінансування чемпіонату. Тому що зараз не потрібно влаштовувати фінансових голодоморів, а потрібно відкрити всі шляхи для підготовки України до Євро», – сказала прем’єр.

Юлія Тимошенко вкотре наголосила, що цей закон не має ніякого стосунку до емісії гривні.

Закон про фінансування підготовки до Євро-2012 набув чинності 15 жовтня цього року: закон був опублікований в офіційній пресі за підписом голови парламенту.

Президент України оскаржив подолання вето на цей закон у Конституційному Суді. Глава держави заявляє, що ухвалені парламентом поправки до державного бюджету і до закону про Нацбанк передбачають авансове фінансування центральним банком бюджетних видатків і потребують додаткової емісії, що призведе до прискорення темпів інфляції і зриву курсу гривні.

Сьогодні Виконком УЄФА ухвалив рішення, що матчі фінальної частини Євро-2012 відбудуться у 4 українських містах: Києві, Донецьку, Львові і Харкові, а фінал чемпіонату буде зіграно у столиці України.

УЄФА підтверджує чотири українські міста для Євро-2012

Виконавчий комітет Союзу європейських футбольних асоціацій ухвалив сьогодні підтвердити, що Донецьк, Львів і Харків приймуть групові матчі фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, а Київ, крім того, буде місцем проведення фінального матчу Євро-2012.

При цьому виконком УЄФА, який зустрічався на португальському острові Мадейра в Атлантичному океані, особливо наголосив, що всі ці міста і уряд України мусять іще провести величезний обсяг роботи, щоб гарантувати повне і належне виконання вимог до Євро-2012.

Президент УЄФА Мішель Платіні висловив на прес-конференції задоволення тим, що, за його словами, «завдяки величезним зусиллям української влади ми нарешті можемо дати зелене світло симетричному турнірові з чотирма містами в Польщі і Києвом, Львовом, Харковом та Донецьком в Україні».

Він теж наголосив на тому, що перед чемпіонатом іще треба зробити багато роботи, й додав, що «повністю довіряє» Україні й Польщі, які прийматимуть чемпіонат.

Іще перед офіційним оголошенням УЄФА Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про це рішення Союзу європейських футбольних асоціацій, виступаючи в Києві.