Ізоляціоністські настрої простих американців

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах переважна більшість населення налаштована на невтручання у справи решти світу. Принаймні, такого висновку доходять науковці на підставі найновішого опитування громадської думки.
Опитування, як виглядає, доволі представницьке.

Проводив його відомий дослідний інститут Pew Research Center.

Соціологи опитали 2 тисячі американських громадян про те, як вони оцінюють вплив Сполучених Штатів на міжнародні справи. І виявили, що ізоляціоністські настрої в Америці нині найсильніші за останні чотири десятиріччя.

Американці вважають, що вони повинні триматися осторонь світових проблем, мовляв, нехай інші країни самі дають собі раду з власними проблемами. Cаме так налаштована майже половина американців, точніше – 49 відсотків. Це на добру третину більше, ніж сім років тому.

Чому так?

«На мою думку, причина тут, зокрема, у тому, що американське суспільство, з одного боку, занепокоєне поганим станом економіки, а з другого – негативно дивиться на зовнішній світ.

Адже Америка нині воює на два фронти (Афганістан та Ірак). І справи на обох фронтах далеко не успішні. Загроза тероризмові нині відчувається навіть гостріше, ніж чотири роки тому, тож американці дивляться на зовнішній світ без особливих симпатій», – вважає Ендрю Когут, директор дослідного інституту.

Паралельно з настроями ізоляціонізму в Америці значно зросло відчуття окремішності. Майже половина опитаних американців вважає, що Сполучені Штати як найпотужніша світова держава повинні йти власним шляхом у міжнародних справах, не звертаючи уваги на реакцію решти світу. Подібні настрої спостерігаються вперше за майже півстоліття.

Скептизим щодо зовнішньої політики


Адміністрація нового президента Барака Обами підкреслено активніше заангажована у світові проблеми. Але громадськість, згідно з результатами опитування, досить скептично ставиться до цієї зовнішньополітичної активності глави Білого дому.

Зокрема, не більше третини опитаних схвалює рішення відрядити новий збройний контингент на афганський фронт. Натомість, 40 відсотків американців схильні радше зменшити чисельність військ в Афганістані. 46 відсотків американців узагалі сумніваються в можливості досягнення остаточної перемоги над ісламськими екстремістами. Вони не вірять, що Афганістан без американських військ здатний стримати наступ талібів.

Три найбільші зовнішні загрози Сполученим Штатам, на думку американців, – це ісламістські терористичні угруповання, насамперед «Аль-Каїда», іранська ядерна програма і міжнародна фінансова нестабільність. Варто зауважити, що Росію американці вже не вважають ворогом номер один. Тобто, «холодна війна» для американців відійшла, схоже, у минуле.