США: Лідера «Аль-Каїди» могли захопити ще 2001 року

Афганістанн, Тора Бора

Нью-Йорк – Американська армія мала змогу захопити Усаму бін Ладена, лідера міжнародної терористичної мережі «Аль-Каїда» ще наприкінці 2001 року. Про причини й наслідки невдачі йдеться у доповіді, щойно опублікованій у Вашингтоні.
Автори документу – штат аналітиків сенатської комісії закордонних справ Конгресу. Доповідь аналізує події листопада- грудня 2001-го року, коли американські війська, ліквідувавши ісламістський режим талібів, здіснювали операцію в районі Тора Бора. Це вкрита печерами гірська місцевість у східній частині Афганістану, де, за даними розвідки, переховувався бін Ладен разом з тисячею бойовиків.

Про його місцезнаходження довідалися, перехопивши накази, що їх бін Ладен віддавав по радіо своїм бойовикам. Люди ЦРУ впізнали його голос.

Операцію проводили нечисленними силами спецвійськ, ЦРУ і афганських вояків – усього не більше сотні людей. Вони прохали надіслати підкріплення, але начальство відмовило. Тож американці не посідали достатньо вояків, щоб заблокувати втечу бін Ладена, і той перетнув кордон з Пакистаном десь у середині грудня.

Вважають, що він і нині там. Автори доповіді зазначають, що Дональд Рамсфельд, тодішній міністр оборони, назвав присутність додаткових американських вояків небажаною, бо не хотів дратувати місцеве наслення.

А генерал Томмі Френкс, командувач військ в Афганістані, взагалі сумнівався на той час щодо знаходження бін Ладена у місцевості Тора Бора.

У доповіді, зокрема, читаємо: «Рішення, яке прочинило двері для втечі до Пакистану, дозволило бін Ладенові набути репутації потужної символічної постаті, яка... надихає фанатиків усього світу».

Наслідки невдачі операції у горах Тора Бора

Чи це випадково, що доповідь сенатській комісії опублікована саме напередодні виступу президента Обами на тему військ в Афганістані?

Можливо, що це просто збіг обставин, але Обама, який заповідає «довести до кінця справу» в Афганістані, за повідомленнями, вже ухвалив рішення значно збільшити кількість військ там. Як повідомляє «Нью-Йорк Таймс», газета добре поінформована, президент ознаймлений із доповіддю сенатської комісії закордонних справ.

Автори документа доходять висновку, що невдача біля Тори Бори внаслідок браку вояків «поклала фундамент нинішньому тривалому афганському повстанському рухові і заохотила внутрішнє протиборство, яке тепер загрожує Пакистанові».