Литовські візи – безкоштовно. Але не всі й не всім

Київ – Сьогодні до України з офіційним візитом прибуває президент Литви Даля Ґрібаускайте – вперше за час її президентства. Вона, зокрема, візьме участь у вшануванні пам’яті жертв Голодомору в Україні. А в центрі уваги – підписання угоди про скасування плати для українців за отримання литовської візи. Надзвичайний і повноважний посол Литви в Україні Альґірдас Кумжа дав інтерв’ю Радіо Свобода.

– Насамперед, які питання обговорюватиме президент Литви з керівниками України?

– Питань у нас зараз багато. Крім того, що президенти віч-на-віч обговорюватимуть різні питання, відбудеться і рада президентів. Рада – це така інституція, до якої входять потужні міністри. Це і міністр закордонних справ, міністр освіти, культури і туризму, міністри економіки і енергетики. А питання там різні. Від обговорення координації нашої спільної зовнішньої політики до економічних справ. Продаж електроенергії від України до Литви, транспортні коридори, а також багато питань, пов’язаних із нашою спільною спадщиною.

– Чи буде підписана візова угода? Що вона передбачатиме? І чи йдеться про спрощення процедури отримання литовської візи для українців?

– Насамперед треба сказати, що не йдеться про шенгенські візи. Ми говоримо про наші національні литовські візи. Такі візи видаватимуться безкоштовно громадянам України, які їдуть до Литви навчатися або працювати. Або ж вони переїздять на постійне проживання до Литви. Угода про такі візи якраз і буде підписана сьогодні.

– А що буде потрібно, щоб отримати таку візу?

– Дуже просто. Там є перелік документів, і достатньо швидко і просто отримати таку візу.

– Литва є членом Євросоюзу. Чи угода між Україною і Литвою полегшить пересування українців Європою?

– На кожній зустрічі з нашими міністрами наші президенти розмовляють про це. В першу чергу йде мова про скасування консульського збору, а потім і про безвізовий режим. Я можу підтвердити, що такі перемовини йдуть і між країнами Європейського Союзу, і Україна розмовляє з Єврокомісією. Не можу сказати, наскільки довгий цей процес, але треба зробити багато домашніх робіт і Україні. Треба нам спільно працювати, щоб дійти до цієї дуже важливої мети.

* * * * * * * * * * *
Довідка Радіо Свобода. Схожу угоду про скасування оплати за національні візи Україна вже уклала на початку цього року з Латвією.

В обох випадках, і з Латвією, і з Литвою, йдеться про безкоштовність саме національних довгострокових віз типу D, які передбачають перебування в цих країнах на термін понад 90 днів.

Такі візи видають особам, які отримують дозвіл на довгострокове чи постійне проживання в них, а також тим, хто доведе необхідність прибути до них для праці, навчання чи з іншою схожою тривалою метою.

Ці візи не дають права перебування в інших країнах, крім тієї, яка їх видала.

Для короткострокових поїздок (туристичних, приватних тощо), у тому числі багаторазових, ці країни видають єдині шенгенські візи типу C, для перебування в них (та інших країнах «шенгенської зони») на термін до 90 днів протягом кожних 180 днів.

Адміністративний збір за обробку візової анкети на такі візи для громадян України становить, як і раніше, 35 євро (або в деяких випадках безкоштовно), відповідно до норм Євросоюзу та договору між ЄС і Україною про спрощення оформлення віз.

При цьому окремі країни-члени «шенгенської зони» не мають права самостійно змінювати чи скасовувати цю плату.

(Київ – Прага)