«Нафтогаз» і «Газпром» узаконюють зниження обсягів постачання

Київ – НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» розпочинають сьогодні в Москві процес юридичного оформлення зниження обсягів закупівлі газу на 2010 рік. Як повідомив Радіо Свобода радник Прем’єр-міністра України з енергетичних питань, народний депутат Олександр Гудима, йдеться про 27 мільярдів кубічних метрів газу, із умовою, що Україна може за потреби збільшити чи зменшити цей обсяг на 20 відсотків. Також очікується, що документального оформлення набудуть «ялтинські домовленості» між Юлією Тимошенко та Володимиром Путіним про незастосовування штрафних санкцій за недобір газу в цьому році.
Україна та Європа тепер потребують менше газу, ніж раніше. Росія тепер планує продаватиме його дорого і зацікавлена, щоб Україна та Європа й надалі залишалися «гарантованими споживачами».

Саме це стало підґрунтям досягнених у Ялті між прем’єрами України та Росії домовленостей. Так пояснив поступливість Росії радник Прем’єр-міністра України з енергетичних питань, народний депутат Олександр Гудима.

«У зв’язку з тим, що Україна все ще споживає газу стільки ж, скільки вся Європа, Росія прагматична – Росія Путіна – вирішила, що їй краще мати надійних партнерів, аніж розпочинати з Україною та Європою нову газову війну», – сказав Радіо Свобода Олександр Гудима.

Москва може відмовитися від тиску

На його думку, Росія зрозуміла, що не може вдатися до штрафних санкцій, оскільки це примусить і Україну, і Європу ще інтенсивніше шукати шляхів подолання залежності від російського газу.

Важливим чинником стало й те, що від минулорічної січневої газової кризи найбільше потерпіли не лише цілковито залежні від газу «Газпрому» Сербія й Болгарія, а й сама Росія, яка недоотримала значні надходження від продажу газу.

Досягнені домовленості про будівництво нових газогонів, так званих Південного та Північного потоків, іще потребують для своєї реалізації щонайменше 5 років. А це означає, що «Україна отримала можливість скоротити споживання і працювати над диверсифікацією енергоносіїв і тим самим зменшувати залежність від російського газового, а в тому числі й політичного, фактора», наголосив радник.

Україна зможе не боятися штрафів

Підписання нових угод у Москві між «Нафтогазом» і «Газпромом» може означати, що Україні вже не загрожуватимуть штрафні санкції навіть попри те, що вони збережуться в контрактах.

У 2010 році Україна хоче купити в Росії 27 мільярдів кубометрів газу з умовою, що рівень споживання зможе коливатися на 20 відсотків. Це означає, що якщо українська економіка потребуватиме більше, то Україна за умовами контракту зможе отримати приблизно ще на 5 мільярдів кубічних метрів газу більше, а в разі зменшення потреб – на 5 мільярдів менше. «У таких умовах, якщо Україна вчасно платитиме за газ, загрози штрафів не виникатиме», – вважає Гудима.

Також керівники української і російської компаній Олег Дубина та Олексій Міллер мають документально оформити нестягування з української державної компанії штрафних санкцій і пені за недобір російського газу в 2009 році – відповідно до отриманих доручень від прем’єрів України та Росії під час засідання російсько-українського комітету з економічної співпраці в Ялті наприкінці минулого тижня.

Що за тим стоїть

Володимир Путін пояснив своє рішення «поточним станом економік та особливим характером відносин між Росією та Україною».

Радник Президента України з енергетичних питань Богдан Соколовський вітає ці домовленості. Але він нагадує, що насправді «це є не що інше, як запізніле виконання Юлією Тимошенко вимог Віктора Ющенка» – переглянути контракти.

«Це лише часткове виконання логічних і обґрунтованих вимог Президента про необхідність системної зміни контрактів. Саме про це йшлося у листі Віктора Ющенка від 18 листопада до президента Росії Дмитра Медведєва. Однак це вже трохи запізно, оскільки очевидно, що за десять місяців збитків зазнали обидві сторони», – сказав Радіо Свобода Богдан Соколовський.

Також на його думку, зайва кулуарність домовленостей між Путіним і Тимошенко вже призвела до появи різних версій щодо того, чим саме може бути пояснена «поступливість» Росії.

Експерти пишуть, що Москва може отримати натомість якийсь інший інструмент впливу, а також розраховує на преференції у важливих для неї галузях в Україні, наприклад, у газотранспортній системі чи ядерній енергетиці.

Контракт між російським концерном «ТВЕЛ» та українським «Енергоатомом» на постачання російського палива для українських АЕС закінчується наприкінці 2010 року. Віктор Ющенко неодноразово заявляв про намір диверсифікувати джерела за рахунок контрактів із американськими постачальниками. У Ялті ж Юлія Тимошенко заявила, що вже готовий до підписання документ про продовження договору з Росією ще на десять років.

Довідка: За контрактом від 19 січня цього року «Нафтогаз» мав купити у 2009 році 40 мільярдів кубометрів газу за ціною на рівні 230–235 доларів за тисячу кубометрів за принципом «бери або плати» щодо 80 відсотків цього обсягу.

Із наступного року обсяг закупленого газу мав зрости до 52 мільярдів кубометрів за ціною близько 300 доларів за тисячу кубометрів.

Реально ж «Нафтогаз Україна » зможе в 2009 році відібрати лише 24–25 мільярдів кубометрів газу, а на наступний рік прогнозує 27–28 мільярдів кубометрів.

(Київ – Прага)