На саміті у Ялті Тимошенко активно демонструвала публічну підтримку СНД

Ялта – На південному узбережжі Криму в п’ятницю відбулося 5-те засідання Ради глав урядів країн-учасниць Співдружності незалежних держав. У Лівадійському палаці керівники 11 урядових делегацій підписали 16 підсумкових документів.
Переважна більшість із них – економічного характеру. Як повідомив головуючий на засіданні молдавський прем’єр Володимир Філат, один із найважливіших документів – План розробки спільних заходів із подолання негативних наслідків світової фінансової кризи.

Прем’єр України Юлія Тимошенко теж заявила, що найбільш суттєвим підсумком цього міжурядового саміту став розгляд «життєво важливих» економічних питань. І серед них вона найґрунтовніше зупинилася на підписаній Концепції співпраці країн-учасниць СНД у сфері енергетики, яка також передбачає розвиток ядерної енергетики.

Український прем’єр зазначила, що для України всі ці положення підписаних угод «конвертуються у нашу давню мрію – план щодо створення власного повного замкнутого ядерно-паливного циклу». Мова йде про участь України в єдиному ядерному центрі, про будівництво власного заводу зі збагачення ядерного палива та про добудову двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Серед інших питань, які розглядалися, – угода про створення спільної системи протиповітряної оборони СНД. Але дізнатися про те, чи була підписана ця угода, не вдалося.Тим часом, Юлія Тимошенко сказала, що українська сторона підписала усі підготовлені для саміту документи.

Чутки про смерть СНД перебільшені?

Журналісти, а їх тут було акредитовано понад 200, зазначили, що нинішній міжурядовий саміт є досить представницький – лише Азербайджан і Туркменистан були представлені віце-прем’єрами, а Узбекистан – спеціальним посланником, решта – прем’єрами. Крім того, Юлія Тимошенко активно демонструвала публічну підтримку СНД і кілька разів наголошувала на необхідності розвивати Співдружність.

Експерти також кажуть, що світова криза змушує уряди навіть тих країн, що раніше скептично ставилися до СНД, шукати вигідні механізми співпраці в рамках цієї структури. Голова виконкому СНД Сергій Лебедєв заявив на підсумковій прес-конференції, що «СНД працює, СНД живе, і всі повідомлення, що інколи з’являються у ЗМІ про те, що СНД ледь що не конає, не відповідають дійсності».

(Ялта – Київ – Прага)