Кримcькі депутати скандалять через російський газ і назву Верховної Ради Криму

Опозиціонери покинули залу пленарних засідань Верховної Ради Криму, залишивши плакат з вимогою перейменувати парламент на Верховний Совєт

Сімферополь – Скандалом завершилася в середу чергова сесія Верховної Ради Криму. Тут опозиційні депутати на знак протесту покинули сесійну залу і до кінця засідання до неї не повернулися. Висуванці партій «Союз» і «Російський блок» звинуватили спікера місцевого парламенту «регіонала» Анатолія Гриценка у «зраді і руйнуванні кримської автономії».
Криками «Ганьба!» відреагувала парламентська опозиція на повідомлення голови Верховної Ради Криму про те, що більшість затвердила у середу порядок денний пленарного засідання чергової сесії без двох запропонованих опозицією питань.

Опозиційні депутати наполягали на тому, що ці питання є вкрай важливими для Кримської автономії. Зокрема, представники Російського блоку вимагали перейменування кримського парламенту у «Верховний Совєт Криму». За їхніми словами, твердження, що офіційна україномовна назва «Рада» не перекладається російською, є свідченням утисків російськомовних кримчан.

Лідер партії «Союз» Лев Міримський
Водночас, опозиціонери з партії «Союз» наполягали на ухваленні звернення до офіційної Москви з проханням про подачу до автономії природного газу за внутрішньоросійськими цінами. Лідер «союзівців» Лев Міримський запитував на сесії: «Що поганого в тому, що ми з вами обговоримо таке звернення до керівництва Російської Федерації? У нас у четвер-п’ятницю відбудеться саміт голів урядів СНД. Буде прем’єр-міністр Росії і якраз зручно і вдало складається ситуація, бо можна звернутися і безпосередньо вирішити це питання!» За словами Льва Міримського, у випадку «вирішення цього питання річна економія в Криму може скласти 190 мільйонів гривень».

Кримські «регіонали» тепер обережні в парламентських висловлюваннях

Голова Верховної Ради АРК Анатолій Гриценко
Спікер кримського парламенту, «регіонал» Анатолій Гриценко поставив такі твердження під сумнів. За його даними, вартість газу для населення в Росії майже на 60 відсотків вища, аніж в Україні. «Я не хочу, щоб кримчани завтра плювали нам у спину, якщо газ стане удвічі дорожчим, – зауважив Гриценко. – Крім того, технічно забезпечити окреме постачання російського газу до Криму дуже складно. Практично неможливо!»

Голова Верховної Ради Криму також назвав намагання частини кримських політиків домогтися від парламенту автономії розгляду й ухвалення скандальних рішень «фактичним початком передвиборної кампанії». За Конституцією АРК, наступні вибори до парламенту автономії мають відбутися наприкінці березня 2010 року.

Місцеві оглядачі вважають, що керівництво Верховної Ради Криму зараз не хоче дратувати офіційний Київ і давати привід Прем’єру, Президенту чи іншим київським політикам гостро реагувати на події в цьому регіоні, що під час президентської кампанії цілком можливо і для когось із кандидатів є бажаним. З іншого боку, експерти звертають увагу на те, що саме у вересні й жовтні нинішнього року з керівних посад у парламенті й уряді Криму були звільнені усі радикальні проросійські політики, тож кримський парламент тепер ухвалює більш зважені рішення.

(Сімферополь – Київ – Прага)