У Косові вперше після проголошення незалежності проводять муніципальні вибори

Белград – Косово готується до перших муніципальних виборів після проголошення незалежності. Вибори призначено на неділю, 15 листопада. Тим часом офіційний Белград вже закликав косовських сербів бойкотувати голосування.
До заклику бойкотувати вибори закликали, зокрема, президент Сербії Борис Тадич, міністр закордонних справ Вук Єремич, міністр у справах Косова Ґоран Боґданович. За словами сербських урядовців, участь у виборах означала б визнання незалежності самопроголошеної держави Косово. Однак, при цьому урядовці не пояснюють, які будуть наслідки бойкоту.

А справа дуже проста. Серби становлять менше п’яти відсотків населення Косова. В разі бойкоту вони втратили б більшість навіть у північній частині Косовської Митровиці та в Ґрачаниці, а також в містах Штрпце, Зубин Поток та інших анклавах. Саме через це до косовських сербів звернулася група інтелектуалів із Белграда й запропонувала їм взяти участь у виборах всупереч вимогам уряду.

Одночасно, президент Косова Фатмір Сейдіу та прем’єр-міністр Хашим Тачі також закликали сербську громаду вийти на виборчі дільниці.

«Ми наразі обираємо між двома лихами»

Кандидатів до міських рад висунули 20 сербських партій та громадських об’єднань. Усі вони виходять з того, що краще мати своїх представників у місцевих органах влади, аніж чекати у всьому на допомогу Белграда. Місцеві серби дуже добре знають, що Белград далеко, і що сербська влада неспроможна впливати на врегулювання щоденних проблем у Косові.

Рада Трайкович, одна з лідерів сербської громади, зазначає: «Ми наразі обираємо між двома лихами. На мою думку, треба знайти рішення, яке сербам дасть можливість вижити на цій території, через процес децентралізації».

Основною ознакою передвиборної кампанії була економічна криза. Її жертвами є в Косові і албанці, і серби. Єдині інциденти сталися в четвер, коли невідомі закидали камінням автомобіль прем’єр-міністра Косова Хашима Тачі та стріляли в машину Хюсені Ахметі, одного з кандидатів на мера Косовської Митровиці. В обох випадках не йшлося про міжнаціональні інциденти.

(Белград – Прага – Київ)