Після передачі до СБУ таємних документів у Севастополі застрелився офіцер Росії

Сімферополь – Після оприлюднення Службою безпеки України інформації про передачу їй севастопольцями секретних матеріалів Чорноморського флоту Росії, в Севастополі застрелився офіцер російської морської піхоти. А вже у четвер СБУ передало 10 знайдених документів із грифом «секретно» офіційному представникові Федеральної служби безпеки Росії в Україні. А в Севастополі російські військові прокурори проводять розслідування обставин і причин смерті 27-літнього капітан-лейтенанта.
Розслідування самогубства начальника топографічної служби 810-ї бригади морської піхоти Чорноморського флоту Росії, яке сталося, за різними даними, 1 чи 3 листопада, проводять російські слідчі, і воно дуже таємне. За даними поінформованих джерел Радіо Свобода в українських спецслужбах, командування Чорноморського флоту навіть не поінформувало про загибель офіцера українських правоохоронців.

Флотські дізнавачі провели дослідчу перевірку й поінформували про цей інцидент військового прокурора Північнокавказького військового округу Збройних сил Росії, однак чи порушена кримінальна справа за статтею Кримінального кодексу «Доведення до самогубства», поки не відомо. Зате відомо, що тіло загиблого відвезли до моргу військово-морського шпиталю ЧФ Росії, де воно перебуває і зараз.

Як повідомило інтернет-видання «Флот2017», офіцер був знайдений мертвим у своєму службовому кабінеті на території російської військової частини в Козачій бухті Севастополя. Його тіло виявили військовослужбовці добового наряду. У правій руці він тримав пістолет, поруч була записка з текстом «Прошу в моїй смерті нікого не винити». За інформацією видання, перед цим капітан-лейтенант заступив у добовий наряд помічником оперативного чергового бригади морської піхоти, одержав пістолет ПМ і 16 патронів до нього.

Хто загубив секретні карти Чорноморського флоту?

Що ж стосується другого інциденту, то, як стало відомо з джерел в українських спецслужбах, 10 секретних документів ЧФ Росії передали до міського управління СБУ кілька севастопольців, які знайшли папку з паперами в одному з барів Севастополя. Це 180 аркушів із грифом «таємно», і серед цих документів – «Посібник з підготовки кораблів і суден ВМФ до походів, переходів, виходів на бойову підготовку, управління ними в перебігу виконання завдання в морі», «Інструкція з організації берегової системи спостереження» і кілька топографічних карт.

Якраз остання обставина – наявність серед знайдених секретних документів топографічних карт і дозволяє робити припущення про зв'язок двох інцидентів. До того ж, бар, де знайшли ці документи, розташований неподалік Козачої бухти. Крім того, начальник секретної служби бригади морської піхоти тимчасово усунутий від виконання службових обов’язків.

Разом з тим, Служба інформації ЧФ Росії у місцевій пресі заявила, що «до закінчення слідчих дій говорити про які-небудь версії і причини смерті офіцера недоцільно», там же відмовляються від коментарів стосовно втрачених і знайдених секретних документів.

Водночас, деякі російські видання повідомили, з посиланням на джерела у російських силових структурах, що Чорноморський флот Росії провів «ретельну службову перевірку, яка не виявила недостачі секретних документів у частинах і на кораблях флоту».

(Сімферополь – Київ – Прага)