Вірус нового грипу домінує в Україні – ВООЗ

Центральна лабораторія Всесвітньої організації охорони здоров’я в Лондоні попередньо підтвердила 15 випадків захворювання вірусом грипу A(H1N1) в Україні, повідомив на прес-конференції в Києві в п’ятницю керівник міжнародної місії Європейського бюро ВООЗ Юкка Пуккіла.

За його словами, було відібрано і протестовано 92 зразки, з яких у 32 був підтверджений новий грип, а з 34 зразків, які передали в лабораторію до Лондона, цей пандемічний грип підтверджений у 15.

При цьому представник ВООЗ наголосив, що це попередні результати; іще триває дослідження ще кількох зразків.

«Але цифри для нас вже і не важливі. Важливо те, що ми вже маємо справу з вірусом A(H1N1) і ми бачимо, що він домінує на тлі сезонного грипу», – додав представник ВООЗ.

Раніше в п’ятницю головний державний санітарний лікар Олександр Біловол теж повідомив на пресс-конференції, що на даний момент в Україні лабораторно підтверджені 32 випадки інфікування вірусом А(Н1N1).

При цьому, повідомив він, 14 із цих випадків встановлені в пацієнтів, що померли.

Загалом на цей день від усіх різновидів грипу та його ускладнень померло 109 людей.

Перехворіли на ці хвороби чи ще хворіють на них від початку нинішньої епідемії майже 763 тисячі людей. Із них майже 34 тисячі побували чи ще перебувають у лікарнях.

Епідемічний поріг на цей час перевищений чи майже досягнений уже принаймні в 15 з 27 регіонів України.

В МНС прогнозують, що пандемічним грипом перехворіє понад половина українців

Директор департаменту охорони здоров’я й медико-біологічного захисту МНС Олексій Громазін повідомив на прес-конференції, що фахівці прогнозують: на пандемічний грип в Україні перехворіє приблизно 60 відсотків населення.

Він наголосив, що тяжкий характер перебігу хвороби й летальний результат можливі лише в разі несвоєчасного звернення до лікарів, відсутності профілактики захворювання або наявності в захворілих хронічних захворювань, зокрема, легенів і серця.

Громазін додав, що фахівці прогнозують кілька хвиль захворюваності на грип А(H1N1).

Після завершення нинішньої хвилі, за цим прогнозом, друга настане навесні наступного року, а третя – восени наступного року.

Він підкреслив, що єдиним способом захисту від цієї хвороби є вакцинація.

ВООЗ рекомендує продовжувати щеплення від сезонного грипу

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує українцям продовжувати щеплення від сезонного грипу.

При цьому, як заявив сьогодні в Києві керівник групи експертів ВООЗ Юккі Пуккіла, вакцини від вірусу А(H1N1) в Україні поки що немає.

Проте, за його словами, щойно вакцина проти нового пандемічного грипу стане доступною протягом набйлижчих місяців, першими треба вакцинувати групи високого ризику.

ВООЗ рекомендує не використовувати «Таміфлю» як профілактику

Керівник міжнародної місії Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я Юкка Пуккіла повторив рекомендацію не використовувати препарат «Таміфлю» як профілактику проти грипу.

«Таміфлю» не повинен застосовуватися людьми, у яких немає до цього показань, тобто людьми, у яких не тяжка форма захворювання, які не належать до груп ризику, і людьми, у яких немає вірусу A(H1N1), – сказав він на прес-конференції в Києві.

Препарат «Таміфлю» необхідно приймати тільки за рекомендацією лікаря, наголосив представник ВООЗ, коли лікареві стає очевидно, що в людини вірус A(H1N1) або її стан наближається до тяжкої форми.

МНС не бачить підстав для надзвичайного стану через епідемію

Міністерство з надзвичайних ситуацій і справ захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи не бачить підстав запроваджувати надзвичайний стан у зв’язку з епідемією грипу, заявив на прес-конференції директор департаменту цивільного захисту МНС Василь Квашук.

За його словами, на сьогодні ситуація прогнозована, контрольована, і запроваджувати надзвичайний стан немає потреби.

При цьому Квашук додав, що рішення запроваджувати надзвичайний стан має право ухвалювати Верховна Рада за поданням Президента.