Негативи останніх виборів в Афганістані вдарили насамперед по місії ООН у Кабулі

Афганістан - Гелікоптер прибув для евакуації працівників ООН з м. Герат, 5 листопада 2009 року.

Прага – Чільники ООН вважають, що внаслідок поширених під час нещодавніх виборів президента Афганістану шахраювання і підкупів, у цій країні наростає хвиля насильства і переділів влади. Жертвами цього стали в останні дні, насамперед, представники ООН, які були свідками останніх подій і досить своєрідного переобрання президента Карзая. Місія ООН змушена евакуйовувати сотні своїх працівників із країни через проблеми безпеки.
ООН змушена вдаватися до евакуації своїх працівників після того, як на тижні ніби-то бійці «Талібану» штурмували персонал ООН в одному з невеликих готелів у Кабулі. Загинуло 5 працівників місії ООН і троє афганських охоронців.

Алім Сіддік, речник місії ООН в Кабулі заявив, що тимчасово буде евакуйовано до 600 працівників місії, що складає майже половину всього міжнародного контингенту місії ООН в Афганістані. Сіддік також наголосив: «Ми здійснюватимемо, як тимчасовий захід, переселення частини персоналу в межах Афганістану і якоїсь частини місії за межі країни. Це буде тимчасова акція, яка триватиме до створення належних умов безпеки для роботи місії ООН».

До загострення ситуації з безпекою міжнародні працівники ООН жили у 90 невеликих готелях у Кабулі і в багатьох регіональних населених пунктах у різних провінціях Афганістану. Кай Ейде, спеціальний представник ООН в Афганістані, заявив, що Організація ні в якому разі не збирається припиняти свою роботу в країні і не йдеться про повний вивід персоналу місії.

Напруга між ООН і владою в Кабулі зросла до критичної межі


На Заході вважають, що «Талібан» скористався непевною ситуацією в країні, широким розповсюдженням корупції при урядові Карзая і зумів впровадити своїх людей до поліції та інших державних структур. До загострення призводить і корупція, як наслідок шахраювання на останніх виборах. Чільники ООН звинувачують Карзая у сприянні місцевим польовим командирам та ділкам у їхніх власних іграх за збагачення та боротьбі за розширення влади на місцях.

Спецпосланець ООН Кай Ейде заявив у Кабулі: «Я вважаю, що ми перебуваємо на критичній межі у стосунках між Афганістаном та міжнародною спільнотою. Дебати кількох останніх тижнів продемонстрували, що питань і сумнівів з приводу виконання Афганістаном міжнародних зобов’язань стає все більше. Мій осуд полягає в тому, що так далі працювати вже неможливо. Має змінитися мислення і в уряді, і в міжнародній спільноті».

Кай Ейде закликав уряд Карзая до припинення владних перерозподілів і шахрайства на місцях і до проведення вкрай необхідних реформ в Афганістані. Ситуація довкола місії ООН у Кабулі може негативно вплинути на міжнародну військову кампанію, котру проводять США і НАТО в Афганістані. У найближчі тижні президент США Барак Обама має ухвалити рішення з приводу розширення американської присутності в цій країні. За 9 місяців Обама збільшив американські сили в Афганістані удвічі і сьогодні міжнародний контингент тут складає понад 100 тисяч вояків, із яких більше половини – американці.

(Прага – Київ)