Закон про вибори президента: депутати дослухались до Ющенка

Під час пленарного засідання Верховної Ради України, Київ, 4 листопада 2009 року.

Київ – Верховна Рада в середу ухвалила в першому читанні зміни до закону про вибори президента. Парламентарі відхили проекти запропоновані депутати від фракцій БЮТ і Партії регіонів, а натомість підтримали пропозиції внесені главою держави Віктором Ющенком. Парламентарі запевняють що навіть у разі, якщо не вдасться остаточно ухвалити всі необхідні зміни, вибори все одно відбудуться.
Фракції Партії регіонів та БЮТ, які раніше спільно розробили та ухвалили нову редакцію закону про вибори президента, тепер запропонували два різні законопроекти. Потреба в змінах виникла після того, як Конституційний Суд за поданням Президента Віктора Ющенка визнав деякі положення нового закону такими, що суперечать Конституції.

Як пояснив автор одного з законопроектів, депутат-бютівець Валерій Писаренко, головна розбіжність у законопроектах полягає у різному підході щодо внесення змін до списку виборців у день голосування. «Ми наполягаємо, щоби у день виборів зміни до списку виборців вносилися виключно на підставі рішення суду. Партія регіонів не сприймає такий підхід», – зазначає Писаренко.

Депутат від фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко каже, що влада зробила все, аби ускладнити прихильникам їхнього кандидата проголосувати на виборах.

«Влада зробила все від неї залежне, щоби зірвати роботу над реєстром виборців. Він дуже недолугий і дуже некваліфіковано зроблений, щоб зменшити кількість виборців у тих регіонах, які підтримують Партію регіонів і Віктора Януковича, – говорить Колесніченко. – Тому ми повинні забезпечити, щоби виборчі дільниці могли в день голосування вносити зміни до списку виборців».

У підсумку, депутати підтримали проект закону, запропонований чинним головою держави. Серед іншого, президентський законопроект передбачає, що за два дні до виборів списки закриваються і зміни до них вносяться лише за рішенням суду. А для громадян, які перебувають у день голосування за межами України, передбачено голосування на підставі заяв, їм не треба обов’язково перебувати на консульському обліку.

ЦВК звик до «законодавчих несподіванок»

Президентський законопроект підтримало 227 депутатів, що лише на один голос більше за мінімально необхідну кількість для ухвалення рішення. Відтак серед депутатів немає певності щодо того, чи буде закон ухвалено остаточно. Проте парламентарі з різних фракцій упевнені: вибори відбудуться в будь-якому разі.

«Скажу вам як людина, яка майже 10 років пропрацювала в Центральній виборчій комісії, – каже депутат від фракції НУНС Руслан Князевич. – Були взагалі казуси, коли ЦВК із засобів масової інформації дізнавалась про те, що прийнято парламентом зміни до закону, які треба було ще на вчорашній день виконувати. І таке траплялось!.. Відбудуться легітимні вибори. Інша справа, що окремі процедури треба уточнювати. Якщо так станеться, що законодавець не зможе їх врегулювати, то єдино можливий варіант – це врегулювання на рівні підзаконного акту – шляхом спеціальної постанови ЦВК».

Натомість представник Президента в парламенті Ігор Попов зазначив, що несхвалення вчасно змін до закону про вибори може призвести до зриву виборів.

Також Верховна Рада визначила як оскаржувати дії Центральної виборчої комісії з установлення результатів виборів. Тепер єдиною установою, де розглядатимуться такі питання, став Вищий адміністративний суд.

(Київ – Прага)