Хто має регулювати ціни в аптеках

Одна з аптек у центрі Києва. Тут сьогодні побували три перевірки.

Київ – В Україні масово перевіряють аптеки. Напередодні уряд заявив про порушення – від нестачі необхідних в умовах епідемії грипу ліків до цінових спекуляцій. Натомість фармацевти вимагають від влади заборонити перевірки – за їхніми словами, аптекарі не встигають обслуговувати покупців.
Чи є в аптеках мінімальний пакет ліків для боротьби з грипом і чи не захмарні там ціни – за дорученням прем’єра нині перевіряють усі органи контролю.

Юлія Тимошенко заявила, що в деяких приватних аптеках за противірусний препарат «Таміфлю» вимагають ціну, вдесятеро вищу від оптової, і закликала порушувати карні справи проти «мародерів». Невдовзі після цього Державна податкова адміністрація заявила про майже 2 тисячі порушень в аптеках – на суму 6,5 мільйона гривень.

Фармацевти просять зупинити перевірки

Президент Асоціації фармацевтичних виробників Михайло Пасічник заявляє: перевірки аптек, які обіцяли почати у понеділок, тривають вже третій день поспіль. «Коли дуже великий наплив пацієнтів в аптеках, цілу суботу, неділю і понеділок тривають перевірки. Завідувач аптеки повинна стояти за касою, і одночасно звітувати, які препарати отримані і скільки вони коштують», – каже він.

Думки експертів про те, як варто регулювати ціни на ліки в Україні, розходяться. Голова підкомітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення державної політики охорони громадського здоров'я і розвитку фармації Юрій Гайдаєв зазначає, що потрібен спеціальний орган при Кабінеті Міністрів. «У державі має бути орган, який регулюватиме ціни на лікарські засоби й вироби медичного призначення. Ціну вирахувати нескладно. А створити такий орган потрібно якомога швидше», – говорить депутат.

Натомість економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає: заснування такої структури означатиме монополізацію фармацевтичної галузі державою. «Аби там була нормальна конкуренція і не було можливості для змови, цього достатньо, щоб ціни не завищували штучно», – зазначає експерт.

Водночас мер Львова Андрій Садовий наголошує: головне на час епідемії, щоб аптеки працювали і в них були потрібні ліки. «Важливо, щоб були препарати. А контролюючі органи нехай перевіряють, аби лише через перевірки не позакривали всі аптеки», – каже він.

Тимошенко: приватизація аптек була помилкою

У понеділок Юлія Тимошенко назвала великою помилкою те, що кілька років тому уряд дозволив приватизацію українських аптек. «Великою помилкою було те, що за попередні роки всі аптеки зробили приватними. Це означає, що держава не створила спеціальної системи аптек і не може демонополізувати внутрішній ринок», – наголосила вона. За словами Прем’єр-міністра, Кабмін нині працює над створенням державної аптечної мережі.

Економіст Олександр Жолудь оцінює заяву глави уряду скептично. «Масове повернення в державну власність аптек досить проблематичне – особливо враховуючи те, що кількість аптек за останні роки значно зросла і велика частина з них ніколи не була в державній власності, – зазначає економіст. – Навіть якщо уряд спробує націоналізувати певні об’єкти, це, найімовірніше, викличе судові суперечки».

У країнах Європи проблему власності у фармацевтичній галузі вирішують по-різному. Мережі державних і приватних аптек співіснують зокрема в Португалії, Голландії, Люксембурзі, Естонії. У Швеції приватна власність на аптеки взагалі відсутня – частина аптек належить органам місцевої або центральної влади, частина – страховим фондам.

(Київ – Прага)

*****************************

Пам'ятка щодо грипу типу А/Н1N1


Кабінет Міністрів України видав Пам'ятку щодо грипу типу А/Н1N1.

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1: головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і понос.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1? Як довго є заразним хворий на так званий «свинячий грип»? Як запобігти зараженню грипом цього типу? На ці та інші запитання відповідь можна отримати у виданій Пам’ятці, котру розміщено на Урядовому порталі.