Епідемія грипу, можлива нова газова війна і вибори – що важливіше українцям? (Європейська преса)

Прага – Європейські газети інформують про перебіг епідемії грипу в Україні і виділяють три аспекти цього процесу: надмірну політизацію антиепідемічних заходів, популізм політиків; ажіотаж довкола аптек та їхню неготовність до епідемії грипу; невиправдану істерію та паніку у владі і, особливо, серед громадян. Європейська преса продовжує висвітлювати ситуацію у російсько-українських газових стосунках і звертає увагу на заяви російського прем’єра Володимира Путіна на адресу керівництва ЄС, в яких не приховані погрози припинити постачання російського газу як до України, так і до частини Європи, якщо Київ не заплатить «Газпрому» до 7 листопада за газ, спожитий у жовтні. Впливові газети також звертають увагу на погрозу МВФ припинити співпрацю з Україною у зв’язку з невиконанням вимог Фонду щодо замороження зростання соціальних видатків громадянам.
Європейське видання «Волл Стріт Джорнал» інформує про заходи, які здійснює українська влада у боротьбі з епідемією грипу А/H1N1, яка накладається на звичайну щорічну епідемію грипу і на гостру передвиборну президентську компанію в Україні. Газета пише про «нестачу у людей довір’я до влади», про неготовність уряду і Президента до такої епідемії грипу, що особливо проявилося на нестачі звичайних лікарських засобів, не кажучи вже про спеціальні ліки проти нового «свинячого грипу». «Волл Стріт Джорнал» цитує висловлювання громадян із черги біля однієї з київських аптек, які кажуть про те, що «не можуть покладатися на державу» в ситуації наростання епідемії грипу. Це ж видання також звертає увагу на те, що грип гальмує передвиборні перегони, бо влада змушена заборонити великі зібрання з агітаційною метою. Хоча, як наголошує «Волл Стріт Джорнал», «спалах грипу вже викликав своєрідний політичний футбол між Президентом і Прем’єр-міністром, які змагаються один з одним у розпорядженнях щодо боротьби зі спалахом хвороби і в закликах щодо збільшення зусиль стосовно забезпечення людей марлевими масками й необхідними ліками». Газета також відзначає політико-антигрипозну активність опозиції, яка щосили критикує уряд і його безсилля в боротьбі з наростанням епідемії, та намагання ВООЗ допомогти Україні у моніторингу ситуації.

Австрійська «Ді Прессе» зауважує, що Україна охоплена панікою щодо «свинячого грипу» і це загострює психоз у суспільстві в умовах, коли під тиском наляканих пацієнтів «лікарі виявилися перевантаженими і непідготовленими» до такого перебігу подій. Газета сумнівається у справжній ефективності заяв Президента і уряду, які навипередки інформують суспільство щодо статистики смертей і розвитку епідемії за допомогою засобів масової інформації. «Ді Прессе» наголошує що «паніка панує в Західній Україні, і насамперед у Львові й Тернополі, де громадське життя зупинилося, на вулицях порожньо». Австрійська газета також інформує, з посиланням на місцеві засоби інформації, що «літаки й гвинтокрили Збройних Сил зрошували з повітря Ужгород і Львів хімікаліями з метою вбити вірус». Тут також ідеться про допомогу Україні в анти-епідеміологічних заходах з боку низки країн, таких як Польща, Словаччина, Швейцарія. Остання, зокрема, надала за пільговими цінами «16 тонн засобів проти «свинячого грипу», препарату «Таміфлю», котрого має вистачити на місяць». «Ді Прессе» також відзначила, що «у Києві все спокійно».

Швейцарська «Ноє Цюрхер Цайтунґ» інформує про статистику смертності в Україні від грипу і відзначає, що внаслідок епідемії вже померло близько 60 осіб. Газета також наголошує, що для боротьби з епідемією задіяна українська армія й резерви уряду. Цей часопис також зауважує, що «делегація Всесвітньої організації охорони здоров’я з понеділка відправилася в регіони України, щоб вивчити ситуацію детальніше і зорієнтувати лікарів на місцях».

Про панічні настрої серед частини українських політиків в умовах епідемії пише російська «Нєзавісімая ґазета». Видання інформує, що один із кандидатів на президентське крісло Інна Богословська озвучила свою точку зору про те, що нібито в Україні «почалася епідемія легеневої чуми». Богословську спростовує влада, зокрема секретар РНБО Раїса Богатирьова. Хоча газета зауважує з посиланням на лікарів в Україні, що «за клінічним перебігом хвороба, здатна за три дні знищити легені людини, не нагадує гостру респіраторну вірусну інфекцію чи той же грип». «Нєзавісімая ґазета» також стверджує, що «аналізи на виявлення масового збудника не робляться й досі, а лікарі встановлюють діагнози лише за зовнішніми ознаками».

Низка європейських видань – «Ді Прессе», «Файненшел Таймз», «Время новостєй» – звертають увагу на тональність останніх «газових заяв» російського прем’єра Володимира Путіна, який попереджає ЄС про нібито неготовність України платити «Газпрому» за спожитий у жовтні газ (біля 500 мільйонів доларів) і попереджає про можливі нові перебої із газом для Європи. Подані також заяви речників ЄС, котрі занепокоєні ситуацією й обвинувальними заявами з боку Путіна. Газета зауважують, що глава російського уряду звалює всю вину за можливу несплату Києвом газових платежів на Президента України, котрий нібито таким чином хоче підняти свій рейтинг.

Такі газети, як «Файненшел Таймз», «Волл Стріт Джорнал» інформують про попередження Міжнародного валютного фонду на адресу України щодо можливого припинення співпраці з Києвом у зв’язку з невиконанням місцевою владою, зокрема Президентом Ющенком, умов Фонду щодо замороження підняття соціальних виплат для населення держави.

(Прага – Київ)