Ющенко підписав закон про підвищення соцстандартів

Президент Віктор Ющенко підписав закон про підвищення соціальних стандартів, ухвалений Верховною Радою 20 жовтня. Глава держави пояснює таке рішення своєю позицією, що мінімальна зарплата й мінімальна пенсія повинні відповідати прожитковому мінімуму.
«Дискусія нижче цього рівня для мене є аморальною. Я не дозволю нікому спекулювати на цій темі», – наголосив Ющенко.

За словами Президента, прожитковий мінімум у країні штучно занижений і його вже давно треба було переглянути. За підрахунками глави держави, для реалізації цього закону в нинішньому році необхідно близько мільярда гривень, щоб підняти пенсії, і 300-350 мільйонів гривень, щоб підняти зарплати працівникам бюджетної сфери.

Наступного року на забезпечення підвищення пенсій знадобиться 5,5-6 мільярдів гривень, а на підвищення зарплат бюджетникам – 4,5-5,1 мільярда гривень. За словами Президента, необхідні фінансові кошти в держави є.

Зокрема, він повідомив, що направив у Верховну Раду свої пропозиції щодо внесення змін до державного бюджету на 2009 рік, де вказані джерела фінансування підвищення соцстандартів. Президент також звернувся до Кабінету Міністрів і парламенту з проханням передбачити необхідне фінансування в держбюджеті-2010.

Міжнародний валютний фонд виступив за ветування Ющенком закону про підвищення соціальних стандартів. Накласти вето главу держави закликала і прем’єр Юлія Тимошенко.