МОЗ закликає звертатися до лікарів при перших ознаках застуди

Міністерство охорони здоров’я закликає громадян України при перших ознаках застудних захворювань негайно звертатися до лікарів. «Лікарі знають, як надавати допомогу, але є проблема своєчасного звернення до лікаря. Зараз нам треба дуже інтенсивно працювати з населенням. Паніки тут не повинно бути. По-перше, звернення до лікаря, а у лікаря – відповідний алгоритм роботи», – заявив міністр охорони здоров’я Василь Князевич сьогодні на засіданні уряду.
Міністр також назвав необхідним звернення до керівників підприємств із проханням «відпускати людей, які погано себе почувають».

«Треба хворих людей ізолювати, а вдома з ними можуть працювати лікарі. Це найкращий вихід, як запобігти поширенню епідемії», – додав Князевич.

Зі свого боку, прем’єр Юлія Тимошенко доручила підготувати необхідне звернення до громадян із закликом своєчасного звернення до лікарів.

За даними МОЗ, за цей місяць 20 людей у західних областях України померли, за попередніми даними, від пневмонії. Наразі проводять дослідження для встановлення точної причини смерті цих людей. У МОЗ наголосили, що наразі точно неможливо сказати, що ці люди померли від грипу A/H1N1.

На Прикарпатті оголосили карантин у школах

Канікули у всіх школах на Івано-Франківщині продовжені до 13 листопада, тимчасово зупинити навчальний процес рекомендували середнім і вищим навчальним закладам.

Таке рішення ухвалили на розширеному засіданні обласної надзвичайної протиепідемічної комісії, яка обговорювала ситуацію з захворюванням на ГРВІ і грип на Прикарпатті, повідомила кореспондентка Радіо Свобода.

За останній тиждень за медичною допомогою з ознаками таких захворювань звернулися майже 16,5 тисяч осіб, половина з них – це діти до 14 років. Найвища захворюваність в Івано-Франківську, Калуші, Надвірнянському, Галицькому, Тисменицькому районах. З діагнозом «грип» шпиталізували 345 прикарпатців.

Як повідомила заступник головного санітарного лікаря області Марія Бойко, під особливою увагою 25 складних хворих із пневмонією, четверо перебувають у тяжкому стані в реанімації.

Шестеро хворих померли, серед них – вагітна жінка. Вік померлих – 25-49 років. Їм був виставлений діагноз «негоспітальна двобічна токсична пневмонія».

В ефірі одного з місцевих телеканалів головний лікар обласної інфекційної лікарні Роман Остяк повідомив, що «типові ознаки грипу в них не виявлені».

Медики не можуть з точністю сказати, чи це класичний грип, чи невідомий модифікований вірус чи якась змішана інфекція.

За повідомленням Головного управління охорони здоров’я, на період карантину всі лікувальні заклади області працюватимуть без вихідних, у посиленому режимі.

В аптеках Івано-Франківська уже нема жарознижувальних препаратів, захисних масок.

На карантин навчальні заклади і дитячі садки вирішили закрити і на Львівщині. Таке рішення у зв’язку зі спалахом захворюваності на грип і застуду ухвалили за наслідками наради під керівництвом першого заступника голови Львівської облдержадміністрації Валерія П’ятака. Голова Львівської облдержадміністрації Микола Кміть дав доручення закрити на карантин усі вищі навчальні заклади області.

Кількість померлих від пневмонії на Львівщині зросла до 10 людей

Станом на 29 жовтня у Львівській області з офіційно підтвердженим діагнозом «пневмонія» померли 10 людей, ще 11 осіб із діагнозом «гостра пневмонія» перебувають у реанімаційних відділеннях лікарень області. Про це повідомила заступник керівника Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микитчак.

«Серед померлих від інфекції – п’ятеро львів’ян, троє жителів Дрогобицького району, двоє жителів Дрогобича», – уточнила Микитчак.

За її словами, серед померлих не було жодного випадку швидкоплинної хвороби та смерті протягом доби – практично в усіх випадках хворі надходили на п’ятий-сьомий день хвороби вже у тяжкому стані.

Серед хворих на пневмонію чотири вагітні жінки. Вони переведені до окремого боксу лікарні й не належать до тяжких хворих, повідомила заступник керівника управління охорони здоров’я.

Вона також поінформувала, що в четвер увечері з Києва до Львова прибуде спеціальна група лікарів-консультантів та фахівців-пульмонологів для вивчення ситуації.

Водночас головний санітарний лікар Львівської області Роман Павлів повідомив, що медики рекомендують обмежити на території Львова й області проведення масових заходів.

За його даними, в лікарнях області скасований вільний режим відвідування, в навчальних закладах запровадили карантин, на Львівській залізниці працівників зобов’язали носити одноразові маски.