Чи буде в Україні перша жінка-президент? (Європейська преса)

Прага – У європейських газетах продовжують стежити за перебігом президентської передвиборної кампанії в Україні. Оглядачі звертають увагу на неприхований популізм у поведінці більшості кандидатів, відзначають також лавірування більшості з них у намаганнях більше сподобатися Кремлю. Хоча деякі аналітики переконані, що російський фактор нині вже не розколе українських виборців на два табори.
Чеська «Днес» пише, що балотування на цих виборах українського прем’єра Юлії Тимошенко дає Україні можливість вперше мати жінку-президента. Хоча, як наголошує чеське видання, головний її конкурент з «проросійської Партії регіонів» Віктор Янукович значно випереджає Тимошенко у рейтингах. «Днес» наводить дані, що у Януковича підтримка виборців коливається у межах 22-27 відсотків, а у Тимошенко – 13-16 відсотків. «Правлячий президент Ющенко, котрий , як зазначає чеська газета, разом з Тимошенко стояв п’ять років тому на чолі так званої Помаранчевої революції, далеко позаду провідної двійки».

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» називає сумнівною щодо демократичності процедуру висування партією «Батьківщина» нинішнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко кандидатом на посаду Президента на виборах 17 січня 2010 року. Газета висловлює подив, що висування відбулося навіть без будь-яких альтернативних кандидатів. «Нойє Цюрхер Цайтунґ» також звертає увагу на «намагання партії Тимошенко повторно оживити на київському Майдані минулої суботи революційні настрої п’ятирічної давності». Газета характеризує схильність Тимошенко до популізму, атакування нею її колишнього «соратника» Президента Ющенка та лавірування між ЄС і Росією у намаганнях «підтримки тісніших стосунків з останньою». «Нойє Цюрхер Цайтунґ» наголошує на позиціюванні Тимошенко щодо її головного конкурента Віктора Януковича і зауважує, що нинішньому Президентові «опитування не дають ніякого шансу пробитися у друге коло».

Польська «Ґазета Виборча» інформує про наміри Європарламенту вислати до України численну спостережну місію на президентські вибори 17 січня 2010 року. Євродепутат від Польщі Павло Коваль розповів виданню про засідання комісії Європейський Союз–Україна в Києві, де йшлося про підписання нової угоди між Києвом та Брюсселем і насамперед про спрощення візового режиму для українців, котрі прямують у Європу. Коваль також заявив, що Україна має отримати від ЄС чіткий сигнал і запевнення у європейській перспективі.

Інша польська газета – «Жиче Варшави» – інформує про результати соціологічного дослідження служби «ІФАК Україна» на теренах України, за яким українці сьогодні найбільш прихильно ставляться до поляків – 26 відсотків опитаних (29 – на заході і 23 –на сході), на другому місці росіяни: 17 відсотків опитаних (23 – на сході і 9 – на заході України), на третьому білоруси: 8 відсотків опитаних.

З соціологічними даними перегукуються результати аналізу експерта з Московського університету Станіслава Притчина, який переконує на сторінках «Нєзавісімой газети», що на січневих президентських виборах в Україні «російський фактор не розколе українських виборців на два табори». Притчин наводить тут слова інших експертів про те, що сьогодні, мовляв, «Росія перестала бути орієнтиром для українців», які «хочуть жити по-іншому».

(Прага – Київ)