У Європарламенті оголосять переможця премії імені Сахарова

Прага – Сьогодні стане відоме ім’я лауреата однієї з найпрейстижніших міжнародних нагород в галузі прав людини – премії імені Андрія Сахарова. Цю премію вже 21 рік поспіль присуджують у Європейському парламенті.
Фіналістів троє. Це палестинський гінеколог Іззелдін Абуелайш, шведсько-еритрейський журналіст і політичний в’язень Давіт Ісаак та група російських правозахисників з організації «Меморіал» – Людмила Алексєєва, Олег Орлов і Сергій Ковальов. Вони представляють і весь правозахисний рух Росії.

Палестинський медик Абуелайш лікує у смузі Ґази і палестинців, і ізраїльтян. У січні цього року він пережив велике горе – під час ізраїльського рейду бомба влучила в його дім, вбивши трьох доньок. У їхню пам’ять лікар збирається створити міжнародну фундацію, щоб підтримати доступ жінок до освіти. Незважаючи на особисту трагедію, лікар далі бореться за мир між палестинцями та ізраїльтянами.

Шведський журналіст еритрейського походження Давіт Ісаак з 2001 року сидить за ґратами. Так його покарали за вимоги провести незалежне розслідування обставин, які призвели до війни Еритреії з Ефіопією, охрестивши зрадником. Європейський парламент висловив стурбованість його долею і закликав до негайного звільнення.

І, нарешті, третій претендент на приз Андрія Сахарова – це представники організації, яку колись сам очолював радянський академік і дисидент. Як мовиться у номінації, «Меморіал» з’ясовує правду про політичні репресії у Радянському Союзі і бореться з нинішніми порушеннями прав людини на пострадянських теренах. Ось як правозахисниця Людмила Алексєєва нещодавно оцінила становище у Росії в інтерв’ю Радіо Свобода: «За всі роки, починаючи з 90х, коли в нас почалися політичні вбивства, жодного разу не знаходили і не судили замовників. Є певна планка, далі за яку слідчим не дозволяють підніматися».

Керівники політичних груп Європарламенту оберуть лауреата премії Андрія Сахарова сьогодні, а саму премію вручатимуть у Страсбурзі 16 грудня, невдовзі після 20 роковин смерті відомого правозахисника.

Минулого року міжнародне визнання і чек на 50 тисяч євро здобув китайський політичний діяч Ху Цзя, який закликав до розслідування кривавого придушення протестів на площі Тяньанмень.

(Прага – Київ)