Кримські особливості початку президентської передвиборної кампанії

Сімферополь – Від 19 жовтня офіційно розпочалася президентська виборча кампанія. В українських регіонах вона де-факто вже триває давно. І в Криму свої особливості початку цієї кампанії: тут і заклики до бойкоту, і агітація голосувати проти всіх, і за «єдиного кандидата від кримських росіян».
До останнього – голосувати за «єдиного кандидата від кримських росіян» – задовго до початку виборчої кампанії заявив лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников. Його головна проблема – де взяти два з половиною мільйони гривень для застави. Але цієї суботи він сказав журналістам, що вже, практично, знайшов ці гроші – за його словами, їх нададуть однодумці з малого і середнього кримського бізнесу.

Сергій Шувайников заявив Радіо Свобода, що вимушений балотуватися у президенти, бо інший кандидат, якого він підтримував 2004 року, – Віктор Янукович – зрадив своїх кримських виборців, насамперед, етнічних росіян. Тож тепер їхні права відстоюватиме саме лідер Конгресу російських громад Криму.

Також, саме через те, що Віктор Янукович не виконав свої передвиборні обіцянки, представники низки радикальних проросійських організацій тепер закликають взагалі бойкотувати голосування, мовляв, це вибори «окупаційної влади».

Водночас, партія «Союз», яка має регіональний кримський характер і представлена у Верховній Раді Криму солідною фракцією, закликала кримчан «голосувати проти всіх». Лідер «Союзу», депутат кримського парламенту Лев Міримський сказав Радіо Свобода, що за даними соціологів, в середньому по Україні проти всіх зараз готові голосувати близько7% громадян. У Криму ця цифра, за його прогнозами, може бути у кілька разів вищою.

Чи стануть етнічні і релігійні мотиви ключовими на виборах у Криму?

Виборча кампанія 2004 року в Криму будувалася на протиставленні різних етнічних груп населення і залякування більшості електорату «ісламською загрозою». Це й дозволило тоді провладному кандидату консолідувати своїх виборців й отримати 82% голосів. Прогнозуючи перебіг нинішньої президентської кампанії на півострові, місцеві експерти сходяться на думці, що ця кампанія теж буде брудною і далеко не моральною. У ній так само жорстко використовуватимуть й етнічні питання.

Вже зараз видно, як задіяна «російська карта». Але, якщо 5 років тому її розігрував штаб Януковича, то тепер її з випередженням використовують його супротивники. І всі ці заклики до бойкоту, агітація голосувати проти усіх чи за «єдиного кандидата від кримських росіян» – все це насамперед б’є по Віктору Януковичу.

Водночас, експерти прогнозують, що й «кримськотатарська тема» чи окремо «ісламська» теж будуть задіяні. Хоча, можливо, менше, аніж 2004 року і не так гостро. Вже зараз її намагаються використовувати Інна Богословська і Петро Симоненко з його «лівим» оточенням. Місцеві оглядачі припускають, що повернутися до цієї тактики буде змушений і Віктор Янукович.

(Сімферополь – Київ – Прага)