Виборча кампанія в Україні далека від демократичних стандартів – голова КВУ

Олександр Черненко, Голова Комітету виборців України

Київ – Основні кандидати на посаду Президента України не зацікавлені в тому, що вибори в Україні пройшли демократично. Таку позицію висловив голова Комітету виборців України Олександр Черненко в інтерв’ю Радіо Свобода.
– Пане Черненко, за вашими оцінками, наскільки демократичною буде ця виборча кампанія?

З того, як кампанія йде вже, хоча тільки зараз вона почнеться офіційно, вже можна зробити певні висновки, що вона буде далекою від тих демократичних стандартів, які є в Європі і в більшості країнах світу.

Тут причин декілька. По-перше, відсутність політичної волі на демократичні вибори в основних гравців. Як наслідок цього – недосконалий і багато в чому антидемократичний закон про вибори, який створює широкий простір для певних махінацій, спекуляцій, значно звужує можливість контролю та судового оскарження можливих порушень. Чогось дуже доброго не слід чекати.

– Хто з ймовірних кандидатів, на вашу думку, найбільш вдало почав цю кампанію?

Важко сказати. Питання до кандидатів, які почали цю кампанію не чекаючи офіційного старту. Формально вони не порушили закон, але не всі в однакових умовах. Деякі вже по два місяці ведуть кампанію, а хтось тільки почне з офіційним стартом. Як показує соціологія, за два останніх місяці зрушень великих не відбулось, немає в когось прориву. Навпаки, в деяких кандидатів спостерігається негативна динаміка. Тому сказати, що хтось дуже вдало стартував, поки що не доводиться.

– Сьогодні ЦВК засідає щодо створення територіальних виборчих округів . Чи є якісь особливості їхнього утворення?

– Особливостей великих немає. До ЦВК свої пропозиції в межах цих округів подали обласні ради. Ми стежили за цим процесом. Часто облради формально підійшли до цих пропозицій, вони просто перезатверджували межі минулих округів, хоча вони не зовсім були досконалі. Скажімо, деякі дільниці знаходяться від окружної виборчої дільниці на відстані більше 100 кілометрів, це люди вночі з бюлетенями цю відстань будуть долати в день голосування. Я думаю, і ЦВК, і облрадам треба було краще підійти до нарізки округів з думкою про членів виборчих комісій, зробити їх більш компактними. Але це вже питання техніки. Це не є найбільшою проблемою цих виборів.

(Київ – Прага)