Фахімі – ікона іранського опозиційного руху

Сохраб Фахімі зі своєю матір'ю, Парвін Фахімі під час мітингу на кандидата у президенти Мір Хосейна Мусаві, Тегеран, червень 2009 року.

Прага – Вимога іранської матері Парвін Фахімі покарати винних у смерті її сина зробила цю жінку «іконою» опозиційного руху в неї на батьківщині. Дев’ятнадцятилітній Сохраб Арабі загинув під час заворушень одразу після президентських виборів 12 червня. І голос його матері, яка вимагає притягнути до суду вбивць сина, став голосом усіх родин, які втратили своїх близьких під час розгону демонстрацій протесту в Тегерані.
Фахімі була із сином того дня, коли він зник. Вони, прихильники опозиційного лідера й кандидата у президенти Мір Хосейна Мусаві, вийшли на вулиці іранської столиці разом із сотнями тисяч інших іранців, які стверджували, що результати виборів сфальсифіковані на користь Махмуда Ахмадинеджада.

Сталося так, що Фахімі та її син Сохраб загубили один одного у натовпі.

Не дочекавшись Сохраба вдома, Фахімі пішла до сумнозвісної тегеранської в’язниці Евін, де утримували заарештованих учасників акцій протесту.

Жінка намагалася щось дізнатися про долю свого сина, але ніхто не дав їй чіткої відповіді. Лише брат Сохраба з’ясував, показуючи фото, що хлопець був серед затриманих.

Син Фахімі зник 15 червня, через три дні після спірного голосування, що дозволило Ахмадинеджаду бути переобраним на другий термін.

І лише 11 липня Фахімі дізналася, що її син мертвий. У нього стріляли з відстані від 3 до 15 метрів – це все, що їй повідомили.

На похованні сина Фахімі присягнулася, що не мовчатиме

«Як вони могли вбити мою дитину або дітей інших людей? Просто через мирний прояв протесту? Просто тому, що ці діти хотіли, щоб їхній голос почули, вони заслужили смерть!?» – запитує Фахімі.

На похованні сина Фахімі присягнулася, що не мовчатиме і зробить усе, щоб винних покарали.

Вимогу Парвін Фахімі – притягнути до відповідальності винних у смерті мирних демонстрантів – підтримують усі іранські матері, які втратили своїх дітей.

Нещодавно, після смерті у слідчому ізоляторі Тегерана ще трьох затриманих учасників акцій протесту, обурена громадськість закликала опозиційних політиків провести розслідування.

Але колишній спікер парламенту Голям-Алі Хаддад Адель висловився проти розгляду цієї ситуації.

У відповідь Фахімі надіслала спікеру листа, в якому наголосила, що обов’язок членів парламенту захищати права людей й утримуватися від коментарів, що можуть завдати болю.

«Ви ухвалили б таке рішення, якби катували і вбили на вулиці вашу дитину?» – написала вона.

Люди ніколи не поступляться насильству

Сміливість Фахімі викликала повагу багатьох іранців, вони почали називати її – «мати Сохраб», а їм’я її убитого сина стало гаслом.

«Наша Сохраб не є мертвим, це уряд помер. Наш Сохраб живий, це уряд мертвий!» – скандують демонстранти.

Фахімі також вірить, що її син не загинув марно.

«Переконана – майбутнє належить нам! Бо люди ніколи не відступлять перед загрозою такої кількості насильства, репресій і несправедливості», – сказала Фахімі Радіо Свобода

За даними опозиційних джерел, під час заворушень у Тегерані після виборів президента загинули 72 особи. Тоді як влада стверджує, що лише близько 30.

Щосуботи, протягом останніх чотирьох місяців, матері загиблих та інші члени родин, одягнені в чорне, проводять мирну ходу в парку Тегерана.

Іранський лауреат Нобелівської премії миру Ширін Ебаді закликала міжнародну спільноту до солідарності з іранськими матерями, які втратили своїх дітей.

(Прага – Київ)